Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 feb 2023

'Sorry' zegt Suzanne tegen de fans na brons...

Je hoort het Suzanne Schulting zeggen en je denkt: dat loopt wel los. Ook na een bronzen medaille op haar geliefde 1000 meter, behaald tijdens de slotdag van de World Cup Finale in Dordrecht, gaat dat zinnetje er niet in. “Als ik zo ben op het WK, wordt het een stuk lastiger om wereldkampioene te worden.”

Foto : Shapevisions - KNSB

Die pakt volgende maand gewoon die zoveelste mondiale titel. Kan niet missen: Suus staat er al vijf jaar op de momenten dat ze van zichzelf ook verwacht dat ze er staat. Daar verandert dit tegenvallende weekendje shorttracken niets aan. Ach, wat nou tegenvallend eigenlijk? Ze wint goud met de mixed relayploeg, pakt zilver op de 1500 meter en moet zich voor een keer tevredenstellen met de bronzen hanger om haar nek. “Weet je wat het is? De verwachtingen van mezelf en jullie, de media liggen zo f#@cking insane hoog, dat het onmiddellijk een domper is wanneer je met deze medailles naar huis gaat. Menig atleet zou nu jaloers zijn…”

Heeft ze gelijk in. De realiteit op deze overigens zeer geslaagde sportmiddag voor de 2700 fans die shorttrack hopelijk als een blijvertje hebben omarmd, is dat Schulting baalt en het in zo’n situatie allemaal te veel wordt. Amper over de finish gegleden zwaait ze naar de volgepakte tribunes en zie je haar een woord uitspreken naar al die mensen. 'Sorry'. Dat zegt alles. Een minuut of tien later is dat zichtbaar  voor de camera van de NOS. De eerste vraag doet haar in tranen doen uitbarsten. “Oh, dat heb ik elk jaar in de World Cup een keer, dat ik breek”, meldt ze naderhand bij de schrijvende pers als een vaststaand feit. De lotgevallen van de andere, grote olympische ijsster van Beijing – Irene Schouten – worden erbij gehaald. De Noord-Hollandse is het slachtoffer van zichzelf en haar bereidwilligheid geworden door na haar goldrush alles leuk te vinden en op nog meer uitnodigingen in te gaan. Dat heeft z’n tol geëist, in mentale en ook fysieke zin.

“Ik begrijp Irene wanneer ze vertelt dat het te veel is geworden. Maar ik houd van wedstrijden rijden. Daar ga ik juist goed op, mits ik win. Ik heb het hele seizoen van alles gewonnen. Het is veel geweest, alles, de hele rambam, al blijft dit ook wat ik leuk vind. Het is mijn werk. Elk seizoen sta ik wel ergens te janken in de catacomben. Daarom zeg ik nu niet: ik link me aan Irene Schouten.”

Ze heeft absoluut niet gefaald. Feit is wel dat ze niet de kracht heeft gevonden om de beste te zijn in de finale. Courtney Sarault en Gilli Kim hebben de Friezin te grazen genomen, een zeldzame gebeurtenis. “Dit is mijn favoriete afstand, de 1000, en je ziet dat ik iets van een snap, of een sparkle mis. Dat had ik vorige week in Dresden nog wat meer. Het is een lang seizoen, mentaal en fysiek ben ik moe. Ik wilde in Dordrecht juist goed zijn.”

Ze beweert dat het resultaat haar geen extra onrust bezorgt, richting dat laatste grote doel, het wereldkampioenschap in Seoul (10-12 maart). “Nee, het hele seizoen rijd ik fantastisch en elke rit als er geen penalty kwam, heb ik goud of zilver behaald. Ik heb het meeste goud ooit gewonnen in een wereldbekerseizoen (acht, red.), de Crystal Globe met ruime voorsprong naar me toegetrokken; je kunt niet zeggen dat ik een slecht jaar aan het rijden ben, als er een keer een World Cup tussenzit waar ik geen goud haal….”

Er is geen reden tot paniek, zo blijkt uiteindelijk. “We krijgen dadelijk weer de gelegenheid een goed trainingsblok te draaien. Dat kan veel goed doen. Er valt nog het een en ander te finetunen, daar ga ik wel vanuit. Volgende week zit ik samen met Niels Kerstholt om de meest ideale planning uit te werken waarmee we richting WK kunnen. Niels weet hoe ik erover denk, dat heb ik hem al verteld voordat ik de voorbije week daar de media over inlichtte. Da’s niks nieuws. meer.”
Ze hunkert onderhand naar de laatste vraag. Het heeft lang genoeg geduurd. Korea? Dat woord genereert op de valreep weer wat extra spirit. "Ja, tuurlijk geeft dat een zetje in de rug. Korea is mooi, man. Daar heb ik zin in, dat is het WK wat we altijd wilden…, maar niet doorging (vanwege corona, red.)”, zegt ze. De nabeschouwing lijkt klaar. Toch wil ze nog een ding kwijt. “Het is niet zo dat ik nu emotioneel in elkaar ben gestort. Ik heb soms ook ontlading nodig, zeker na twee weekends racen onder volledige spanning. Niet gek dat je dan even breekt. Dat is menselijk.”
Oftewel: het loopt wel los met Suus. Let maar op.

Alle uitslagen van de World Cup staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan