Group 2
arrow copy Terug
Shorttrack 09 okt 2022

Sjinkie Knegt schaatst zich er 'gewoon' tussen

Tickets voor de World Cups; daar draaide het om tijdens de Dutch Open Shorttrack. Ook voor Sjinkie Knegt, die als vedette in Shorttrack TeamNL zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft. Maar met een brede top bij de mannen en acht à negen shorttrackers die kans maakten op slechts zes tickets, moest Knegt al vroeg in het seizoen scherp aan de start staan.

Foto : Dennis Kruijswijk

“Tweede op de 1500 meter, om mij kunnen ze niet meer heen." Zelfverzekerd en een tikkeltje opgelucht kon Sjinkie Knegt deze conclusie trekken na twee weekenden racen. Voor de ervaren rot – al sinds 2007 rijdt hij internationaal zijn rondjes - is kwalificeren voor de World Cups geen automatisme meer, ook hij moest ervoor knokken. 

De Schicht uit Bantega is op zijn best naarmate de wedstrijden belangrijker worden en de tegenstand sterker. De eerste toernooien van het seizoen zijn dus vaak een opwarmertje. Zeker omdat Knegt in het verleden al vrijwel verzekerd was van een plekje op de mondiale toernooien, kon hij rustig in het seizoen groeien. Nu de concurrentie binnen Shorttrack TeamNL groter wordt, de kwalificatieprocedure veranderd is en de jonge honden gretig zijn, moest ook de 33-jarige shorttracker alles geven om zich te plaatsen.

“Vorige week heb ik me al dusdanig ingezet, dat ik dit weekend meer controle had. Dat geeft een fijn gevoel.” Door bij de trials de wedstrijd over 1500 meter te winnen en als tweede te eindigen op de 1000, leek hij kwalificatie niet meer mis te kunnen lopen. Door deze buffer kon Knegt zich een zesde plek op de 1500, een b-finale op de 500 en een diskwalificatie op de 1000 meter veroorloven.

“Bij de halve finale van de 500 meter kende ik een goede start, alleen jammer dat ik in aanraking kwam met Kay (Huisman, red.). Mijn snelheid was daardoor weg, die van hem gelukkig niet. Het tempo en het niveau was zo laag, dat ik dacht dat ik wel buitenom kon inhalen. En op de 1000 meter dacht ik dat ik er clean langs was, maar de scheidsrechter oordeelde anders.”

Bram Steenaart wilde te graag en verloor van zichzelf
Niet alleen Sjinkie werd uit de uitslag van de 1000 meter geschrapt. Bram Steenaart wist voorafgaande aan de slotafstand dat hij in de top moest eindigen om mee te mogen naar de wereldbekers. Hij gaf dan ook alles in de finale met onder andere Itzhak de Laat, Kay Huisman en Stijn Desmet. De drie Nederlandse mannen van Shorttrack TeamNL lagen continu met elkaar in de clinch, in de jacht op tickets voor de World Cup, en de Belg was de lachende vierde. Steenaart finishte met een paar risicovolle acties wel als eerste Nederlander, een klassering die zijn hoop op één van die vliegtickets levend hield.

“Toen ik over de streep kwam, wist ik al dat er nog naar de beelden gekeken moest worden. Het was sowieso discutabel. Echt superdom. Ik voelde me beter dan dat ik 'alles of niets' zou moeten rijden. Ik wilde te graag en was te gehaast. Twee domme acties. Het was vanaf rondje één dringen geblazen. Opschuiven van plek vier naar drie deed ik volgens mij nog wel netjes. Vervolgens haalde ik Itzhak binnendoor in en twee rondjes later Kay. Ik had veel meer tijd moeten nemen om een goede actie op te zetten dan zo last minute er voorbij.”

“Het is balen dat ik het niveau van de trainingen niet haal in de wedstrijden. Technisch val ik uit elkaar tijdens de races, daar moet ik aan werken. Ik ben er vrij zeker van dat ik de eerste World Cups mis. Zo lang ik geen mailtje gehad heb, houd ik hoop dat ik toch nog geselecteerd word, maar het zou me heel erg verbazen. Nu back to basic en hopelijk kan ik me nog in het team rijden voor de tweede helft van het seizoen.”

De ongeduldige Steenaart dacht een gaatje te zien, maar was te laat, waardoor Kay Huisman (achterste) gehinderd werd. | Foto : Dennis Kruijswijk

Alhoewel Knegt dus tevreden was met de kwalificatie, heeft hij nog wel een gat te dichten met Jens van ’t Wout. De 21-jarige shorttracker won bijna alle afstanden de afgelopen twee weken (één keer moest hij zijn meerdere erkennen in Knegt en eenmaal was hij betrokken bij een valpartij). “Die jongen is altijd tot het bot gemotiveerd voor dit soort wedstrijden, mijn motivatie ligt hier ergens onder het rubber. Daar ligt het verschil, in de trainingen doe ik niet voor hem onder.”

“Ik houd ook mijn motivatie uit die gasten. Als je tien jaar ouder bent dan meer dan de helft van de ploeg, blijf je jong van geest. Ik heb er plezier in en dat is het belangrijkste. Bovendien kan ik erop vertrouwen dat ik wat extra's kan geven, wanneer het er echt om gaat. Ik kan alleen maar verliezen tijdens zulke toernooien. Het doel is kwalificeren voor de wereldbekers, mijn missie is geslaagd.”

Benieuwd naar de uitslagen van de DOS? Die vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan