Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 okt 2022

Keuze voor Ritsma valt goed in schaatsland

Er zijn louter positieve reacties te horen vanuit de Nederlandse schaatswereld op het strikken van Rintje Ritsma als bondscoach voor de teamonderdelen. ‘Goede keuze; deskundig, charismatisch en met statuur!’, is bijvoorbeeld de korte mededeling waarmee oud-sprinter Erben Wennemars de aanstelling van zijn (nu gestopte) collega-analist bij de televisie begroet.

Jillert Anema (Team Zaanlander) is benieuwd waar de komst van Ritsma toe leidt. “Ik heb aangegeven in het overleg met de KNSB dat er iemand moest worden aangetrokken die de leiding heeft. Een sterke persoonlijkheid die zegt wat er moet gebeuren. Ik neem aan dat Rintje dat zal doen. Het is een vreselijke baan, want er spelen zoveel belangen. Ik wil gewoon winnen. Dat is wat telt bij mij. Het gaat er niet om dat je een goede schaatser bent, het is veel belangrijker dat je de teamonderdelen beheerst. Kijk naar het wereldrecord op de ploegenachtervolging (3.34,47), dat staat nu op naam van die drie Amerikanen (Joey Mantia, Emery Lehman en Casey Dawson). Die jongens rijden maar krap aan 6.20 op de vijf kilometer in Salt Lake City, en doen meestal mee in de B-groep tijdens de World Cups”, aldus de coach uit Bontebok. "Op de team pursuit schaatsen ze echter knetterhard,"

De broers Martin en Erwin ten Hove, coaches van Team IKO, noemen het vastleggen van de oud-wereldkampioen allround een goede zaak. “Ritsma is iemand van naam, met voldoende know-how, en daarom erg geschikt om deze rol te vervullen. Maar”, zo waarschuwt de jongste van de twee broers (Martin), “alles staat en valt met zijn optreden zodra het over continuïteit gaat en oog hebben voor de jeugd. Wij hebben toevallig jonge schaatsers die nog wat meer tijd nodig hebben om door te groeien. Ik hoop niet dat we straks weer alleen sprinters van 38 jaar naar de grote toernooien sturen, zoals in het verleden is voorgekomen.”

Erwin ten Hove ziet in de Friese bondscoach een standvastige persoon die “ongetwijfeld aan zijn uitgestippelde koers zal vasthouden. Rintje weet hoe er wordt gereageerd op hard ingrijpen, per slot van rekening is hij zelf een hele tijd impopulair geweest toen hij de strijd aanging om een commerciële schaatsploeg van de grond te krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat zijn aanpak tot resultaten zal leiden.”

Kjeld Nuis (Team Reggeborgh) kan prima leven met de ‘Beer van Lemmer’ van wie hij als klein ventje een fan was. “Dit is een goede zet van de KNSB, alleen moet er nu een plan worden gepresenteerd. Het is een kwestie van een route uitstippelen, die volgen en hopen dat we met z’n allen een hoger niveau halen”, oordeelt de olympisch kampioen op de 1500 meter. “Het is wel belachelijk dat het aanstellen van een nieuwe bondscoach zo lang op zich heeft laten wachten. Laten we eerlijk zijn: de concurrentie heeft Nederland ontzettend hard ingehaald, dus lijkt me dat iets wat je als eerste oppakt om te herstellen”, laat Nuis via de NOS weten.

“Ik ben nieuwsgierig hoe Rintje het zal benaderen”, reageert Antoinette de Jong (Jumbo-Visma) eveneens voor de camera van de NOS. “De keuze voor hem is goed. Hij kan best streng zijn, of op zijn strepen staan. Dan moeten we wel luisteren. Volgens mij bekijkt hij het vanuit een ‘schaatsend perspectief’, en dat hebben we al heel lang niet meer gehad. We beginnen aan een nieuwe olympische cyclus. Ik hoop echt dat we kunnen bouwen aan een goed team, en niet dat we in Milaan met vier losse personen op het ijs staan die tijdens de Spelen samen hard moeten gaan schaatsen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan