Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 13 nov 2022

Elisa Dul en Remo Slotegraaf winnaars Holland Cup 2

Terwijl toppers als Patrick Roest en Jutta Leerdam in Stavanger streden om de winst in de World Cup, schaatsten hun niet-geplaatste landgenoten in Eindhoven en Haarlem om de Holland Cup. Dat zijn bepaald geen wedstrijden van de B-garnituur, een overwinning telt. Dus als je er dan toch bent, dan kun je maar beter gaan voor die winst. "Het plan was zeker om hier te winnen."

Foto : Soenar Chamid

Het waren nogal namen die aan de start stonden van het tweetal toernooien dat dit weekend werd verreden. Zowel de vrouwen als de mannen reden een kleine vierkamp (bij de mannen een 500, 1500, 3000 en 5000 meter, bij de vrouwen een 500, 1000, 1500 en 3000 meter red.) De rijdsters streden om de Kraantje Lek Trofee, waar toppers als Melissa Wijfje, Robin Groot, Ester Kiel en Elisa Dul een reeks wedstrijden van hoog niveau lieten zien. Hetzelfde deden de mannen, die een flink stuk zuidelijker om de Eindhoven Bokaal streden. Ook daar waren het geen kleine jongens die probeerden het klassement te veroveren, zoals Lex Dijkstra, Marwin Talsma, Victor Ramler en Remo Slotegraaf.

Het waren uiteindelijk Dul (Zaanlander) en Slotegraaf (Jumbo-Visma) die aan het langste eind trokken. Dul ging een bloedstollend gevecht met teamgenote Melissa Wijfje aan en Slotegraaf bevocht vrijwel tot aan de streep van de laatste afstand zijn naaste opponent Jesse Speijers.  Voor de buitenwacht kwam de overwinning van Slotegraaf onverwacht, gezien de concurrenten met wie hij te maken had, maar zelf zag hij dat anders. "Het plan was zeker om hier te winnen", zei hij kort na zijn huldiging vol overtuiging. "Het was alleen de vraag hoe de benen waren dit weekend. Ik rijd al een hele tijd lekker, dus ik had er wel heel veel vertrouwen in." 

Ook Dul ontbrak het niet aan de nodige overtuiging en ze genoot duidelijk van de winst. "Het is de eerste keer dat ik 'm win, maar überhaupt de eerste keer dat ik 'm schaats", merkte ze lachend op. "Dit zijn mooie wedstrijden om toch ergens voor te rijden. Het is een mooi toernooi richting het NK Allround, want daar werken we nu natuurlijk allemaal naar toe. Je bent liever op de World Cups, maar als dat niet kan is dit een heel mooi alternatief." Ook de nummer twee Melissa Wijfje keek terug op een voor haar geslaagd toernooi. "Voor het World Cup Kwalificatietoernooi begon ik al het goede gevoel te krijgen, alleen kwam dat net even te snel", verklaarde de winnares van de 1500 meter tevreden. "Die 1500 was gewoon een goede rit, dus daar kan ik wel wat mee."

Voor Wijfje was plaatsing voor het NK allround eind december, een hoofddoel. "Ik had me nog niet geplaatst voor het NK, dus ik móest top-5 rijden. Maar dat zou wel lukken, want vorig jaar ging ik nog met de winst naar huis." Dat de zege nu naar haar teamgenote Dul ging en ze het met een tweede plek moest doen, daar had ze wel vrede mee. "Ik heb liever dat Elisa wint dan de rest op de startlijst." Dul reed een ongekend stabiel toernooi door twee van de vier afstanden te winnen en de andere twee op de tweede plaats af te sluiten, al kneep ze 'm nog wel aan de start van de afsluitende drie kilometer. "Dat was voor mij wel spannend, Melissa heeft namelijk veel ervaring op die afstand."

Ook Remo Slotegraaf had zich nog niet geplaatst voor het NK. "Dat was wel een doel van dit weekend", gaf hij aan. Voor hem waren de marges kleiner en na drie afstanden moest hij op het slotnummer 0,36 seconden goedmaken op klassementsleider Jesse Speijers. "Het werd een supermooie rit met z'n tweeën die spannend leek te worden tot de streep." Maar dat liep anders, vertelde Slotegraaf.  "Jesse viel in de laatste buitenbocht, dat was voor de wedstrijd wel heel jammer. Maar ik had hem al ingehaald en denk dat ik een heel goede kans maakte om te winnen. Maar dat zullen we nooit weten." Uiteindelijk werd de onfortuinlijke Speijers na een verboden kickfinish zelfs helemaal uit de uitslag gehaald.

Voor winnaars Slotegraaf en Dul was het een waardevol weekend. "Normaal als je een allround-toernooi rijdt, heb je een goede afstand, een wat mindere en twee redelijk normale ritten. Maar ik denk dat ik vier prima ritten heb neergezet. Daar ben ik heel blij mee." Ook Slotegraaf keek tevreden terug op zijn prestaties. "Er staan echt prima schaatsers aan de start, dus is het mooi om je met hen te meten. En dan is het helemaal een lekker gevoel om te winnen."

Bekijk hier de uitslagen van Kraantje Lek en de Eindhoven Trofee.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan