Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 13 nov 2022

Alle Nederlanders plaatsen zich voor finale mass start, Grevelt eerste in B-groep

De slotdag van de eerste World Cup in Stavanger is succesvol begonnen voor de Nederlandse equippe. Op de mass start kwalificeerden Louis Hollaar, Bart Hoolwerf, Irene Schouten en Marijke Groenewoud zich voor de finales van de mass start. Debutante Isabel Grevelt won knap de B-groep op de 1000 meter en mag volgende week in Thialf op het hoogste niveau rijden.

Foto : BSR AGENCY

Door de afwezigheid van Jorrit Bergsma, die niet fit was, mocht Louis Hollaar zijn opwachting maken op de mass start. Hij verschuilde zich tijdens de halve finale in het peloton - waarschijnlijk met het oog op de 1000 meter later op de middag - en hield Bart Swings nauwlettend in de gaten. Toen het tempo omhoog ging, was Hollaar bij de les en finishte hij knap als tweede, nipt achter de Zwitser Livio Wenger, maar nog voor Swings. Omdat Wenger en Hollaar dezelfde tijd noteerde, ontvingen ze beiden het maximale aantal van zestig punten. 

De tweede Nederlandse schaatser bij de mannen was Bart Hoolwerf. Ook hij hield zich de gehele race gedeisd, in afwachting van de eindsprint. Daar hoefde hij alleen de weggesprongen Duitser Felix Maly en Chinese Hanyang Shen voor zich te laten. 

Marijke Groenewoud, die de hele wedstrijd in de voorhoede te vinden was en de tweede tussensprint won, snelde op het laatste rechte stuk de Canadese Ivanie Blondin voorbij en plaatste zich zo gemakkelijk voor de finale. Irene Schouten had dezelfde tactiek als haar ploeggenote, ook zij schreef de tweede spurt op haar naam. Met nog 300 meter te gaan pakte Schouten de kop van de wedstrijd en gaf ze die niet meer uit handen.

In de voorrondes zijn al punten te winnen voor het wereldbekerklassement, de Nederlandse schaatsers hebben dus goede zaken gedaan. Tijdens de finales worden de overige punten verdeeld. Opvallende naam in de eindstrijd is Claudia Pechstein, de inmiddels 50-jarige Duitse had aan een tweede plaats in de tussensprint genoeg om zich te kwalificeren.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden. 

Debutatente Isabel Grevelt wint 1000 meter B-groep
Isabel Grevelt vond het al geweldig dat ze naar de World Cups mocht, nu mag ze ook nog eens op het hoogste niveau in een vol Thialf aantreden. Dit heeft ze te danken aan haar overwinning in de B-groep op de 1000 meter in Stavanger, wat haar promotie naar de A-divisie oplevert. De 20-jarige schaatsster van het Gewest Fryslân versloeg onder andere de Oostenrijkse Vanessa Herzog, die in 2019 nog zilver pakte op het WK Afstanden. Een tijd van 1.17,05 was op de zondagochtend genoeg voor Grevelt om voor Herzog (1.17,52) te finishen.

Isabel Grevelt debuteerde met een overwinning in de B-groep. | Foto : BSR AGENCY

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan