Group 2
arrow copy Terug
Shorttrack 04 mrt 2022

Vader en zoon Kos op WK Junioren Shorttrack in Polen

Vrijdag was de start van de WK Junioren Shorttrack dat van 4 tot en met 6 maart verreden wordt in het Poolse Gdańsk. Ruim 800 kilometer verderop is de oorlog in buurland Oekraïne. De gedachten zijn daar. Tegelijkertijd probeert ieder in het Hala Olivia ijsstadion zich zo goed mogelijk te focussen op de wedstrijden. Twee leden van de familie Kos zijn in actie gekomen op een voor Nederland succesvolle eerste dag. Daan Kos als een van de acht rijders van TeamNL en vader Arnoud langs de baan als fotograaf.

Foto : Arnoud Kos

De ouders van Daan zijn woensdag met de auto afgereisd naar de voormalige Hanzestad van Polen, gelegen aan de Oostzee. Arnoud Kos: “Uiteraard vloog de oorlog door mijn hoofd bij het nemen van het besluit om hiernaartoe te gaan. We hebben het nieuws nauwlettend in de gaten gehouden. Bovendien heeft de ISU besloten dat het veilig is en dat het toernooi door kan gaan. Van de Nederlandse rijders zijn de meeste ouders hier naartoe gekomen. We staan absoluut stil bij de verschrikkelijke situatie, maar als je het monitort valt het hier in Gdańsk erg mee gelukkig.”

Onderweg naar Polen was het relatief rustig op de weg. “Wat meespeelt, is dat onze route via Duitsland niet de rechtstreekse weg richting Oekraïne was. Hier op straat merk je er meer van. Op de bussen en trams wapperen Oekraïense vlaggetjes. Iedereen is er zeer mee begaan.”

“De jongelui krijgen niets mee van wat er in de stad gebeurt”, voegt vader Kos toe. “De ISU heeft strenge coronamaatregelen ingelast. De rijders zitten in een bubbel en mogen daar niet uit. Onze zoon eet graag een kwarkje – een goede yoghurt - na afloop van een wedstrijd. Dat mag hij niet halen in een winkel. Alle ouders zitten ook afgezonderd van hun kinderen. Je komt niet makkelijk bij ze. Dat willen we ook niet. We moeten geen afleiding veroorzaken. Het is fijn te merken dat alles erg goed en professioneel geregeld is. De aanloop hiernaartoe is voor elke deelnemer heel spannend geweest om geen corona op te lopen. Dat ging bij ons thuis best ver. Daan wilde zoveel mogelijk op afstand blijven. Geen knuffel of wat dan ook. ’s Avonds haalde hij zijn bordje eten op en nuttigde dit op zijn kamer. Alles om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.”

Kos senior is eigenaar van KozzMozzPhoto. Met een lach verklapt de fotograaf eerlijk waarom hij zijn camera heeft meegenomen naar het stadion. “Om mooie foto’s van mijn zoon te hebben. Daarbij is iedere ouder blij als er een foto van zijn of haar kind wordt gemaakt. Ik vind het erg leuk om te doen en als ik er toch sta, waarom zou ik de afbeeldingen dan niet delen? Dat is ook de toezegging die ik heb gedaan naar de KNSB, waardoor de ze ook bij de artikelen op deze website geplaatst kunnen worden. Met een negatieve PCR test en een persaccreditatie vanuit de ISU kan ik fotograferen vanaf de daarvoor aangewezen plekken langs de baan.”

Tijdens de ritten van zoonlief weet Arnoud - ondanks alle zenuwen als vader – de lens van de camera stevig onder controle te houden. “Er zit een goede stabilisatie in de camera,” zegt hij met een knipoog. “Nee hoor, dat valt mee. Ik kan aardig rustig blijven. Via de lens kan ik me heel goed focussen op wat er gebeurt en ben ik juist heel erg met mijn kind bezig. Op het moment dat hij voorbij mijn lens is dan kijk ik snel op om te zien hoe het verder in de race gaat. Zo krijg ik de ritten alsnog goed mee.”

Voor alles is er een eerste keer. “Daan heeft vorig jaar zijn vwo-diploma gehaald. Een tussenjaar volgde om zich volledig te richten op zijn schaatscarrière. Dit zijn voor hem zijn eerste WK junioren. Donderdagochtend hebben ze allemaal een dopingtest gehad. Ze zijn absoluut volledig clean. Toch was er ook de spanning die erbij hoorde van een eerste keer. Het gevoel dat het nu echt serieus begint te worden. Onze zoon is wat dat betreft ook wel een einzelgänger en een stabiel figuur. Natuurlijk is het hartstikke spannend, maar hij vindt het ook interessant en vooral heel gaaf.”

De Nederlandse equipe bestaat uit rijders van verschillende KNSB Talent Teams (KTT’s). Vanuit KTT Zuidwest zijn Daan Kos en zijn teamgenoten Zoë Deltrap en Angel Daleman afgevaardigd. Zij worden getraind door Benny Bruggemans. Diede van Oorschot en Idse van Benthum - die bij Niels Kerstholt trainen – kwalificeerden zich vanuit het KTT Midden-Oost. Michelle Velzeboer, Jenning de Boo en Bas van der Valk van het Wadro KTT Noord – onder leiding van trainer Dave Versteeg - maken de WK-juniorenselectie compleet. Versteeg en Bruggemans voeren samen met Jetske Wiersma - als Hoofdcoach Talentontwikkeling KNSB – de juniorenploeg aan in Polen.

Arnoud Kos: “Ik vind het erg mooi om te zien dat alle KTT’s zo plezierig met elkaar omgaan. Bovendien heb ik absoluut niet het idee dat er een concurrentiestrijd is onderling. Zowel bij de coaches als bij rijders niet. Ze hebben het bij alle trainers erg naar hun zin.”

De goede sfeer is terug te zien in een bijna honderd procent score op de eerste dag voor TeamNL. Er klinkt een opgetogen Daan: “Ik vind het een gave ervaring om dit allemaal mee te maken. Mijn doel was om op alle afstanden door te gaan, dus ik ben heel blij dat dit gelukt is. Supertof ook dat we met beide relays door zijn naar de halve finales. Het gehele team rijdt goed en dat maakt het extra leuk. Tegelijkertijd vind ik het best spannend om op zo’n eerste WK tegen rijders uit landen te schaatsen waar je nog nooit tegen gereden hebt. Het is een groot leerproces. Ik hoop dat we met de jongens de A-finale kunnen halen op de relay. Dan zijn er medaillekansen. Ik ben vrij allround. Alle afstanden op vrijdag gingen goed, dus dat biedt een mooi perspectief voor zaterdag en zondag. Ik hoop dat ik op alle afstanden ver kan komen." 

Vanwege de oorlog in Oekraïne weert de internationale schaatsunie (ISU) alle Russische en Belarussische schaatsers en officials. Het leeft onder de rijders. “Als sporter vind ik het jammer, omdat Rusland wel een groot shorttrackland is. Voor de competitie was dat mooi geweest. Als persoon vind ik het verschrikkelijk wat er in Oekraïne gebeurt, dus ik snap dat de Russen en Belarussen zijn uitgesloten van competitie. Bovendien wordt er onderling goed gecommuniceerd omtrent de situatie in Rusland en Oekraïne, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele escalaties. We zijn extra dankbaar dat dit toernooi überhaupt door kan gaan op een veilige manier." 

De prestaties zijn ondergeschikt. Vader Kos is trots op zijn zoon.
“Hoe mooi is het dat je hier als jonge rijder überhaupt bent? Je hebt er keihard voor geknokt om dit te bereiken. Dat is al een prestatie op zich. De TeamNL-rijders hebben Starclass wedstrijden gereden, dus ze hebben internationale ervaring, maar dat is alleen Europees. Dit zijn de wereldkampioenschappen. Dat is een mega-ervaring voor ze en neemt niemand hen meer af. Er staat een sterke ploeg vanuit Nederland, dus ik ben ook benieuwd hoe ze het op de relays gaan doen. Het zou heel mooi zijn als ze scoren. We gaan het zien. Al rijden we zonder medailles naar huis zondag, ook prima. Als ze maar lol en plezier hebben gehad met elkaar.”

Op de 1500 meter bij de dames plaatsten Michelle Velzeboer, Zoë Deltrap en Angel Daleman zich probleemloos voor de halve finales. Bij de heren deden Daan Kos, Jenning de Boo en Idse van Benthum dit ook. * Op de 500 meter bij de vrouwen en de 1000 meter bij de mannen had Nederland slechts twee startplekken. Op de kortste afstand bij de dames kwalificeerden Michelle Velzeboer en Angel Daleman zich voor de kwartfinales. Bij de heren strandde Bas van der Valk in de voorronde, waar Daan Kos en Jenning de Boo deze zonder problemen doorkwamen. * Op de 1000 meter verzekerden Michelle Velzeboer, Angel Daleman en Diede van Oorschot zich van de halve eindstrijd op zondag. Jenning de Boo en Daan Kos slaagden hier ook in. * Beide relayteams hadden eveneens een honderd procent score. Zowel de dames als de heren kunnen zich klaarmaken voor de halve finales op zaterdag.

Meer informatie over de WK Junioren Shorttrack vind je hier  

Alle live uitslagen zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan