Group 2
arrow copy Terug
Kunstrijden 24 mrt 2022

Kunstrijdster Loonstra gaat er honderd procent voor op Jeugd Olympische Spelen

In het Finse Vuokatti wordt van 20 tot en met 25 maart het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) gehouden. TeamNL is actief in vier sporten: shorttrack, kunstrijden, alpineskiën en snowboarden. De nationaal kampioene bij de junioren Dani Loonstra (17) uit Barendrecht is als kunstrijdster afgevaardigd. Na de korte kür op woensdag behaalde ze met een personal best de zesde plek. Donderdag wil ze in de vrije kür er nog een keer alles uithalen wat erin zit.

Foto : TeamNL

Finland is voor de rijdster van Kunstrijvereniging de Drechtsteden Dordrecht niet nieuw. “Ik ben er twee keer op trainingskamp geweest en een keer om naar de echte toppers op de WK in 2017 te kijken. Het was een cadeautje van mijn ouders voor mij en mijn zusje. De EYOF is een nieuwe ervaring voor me en vind ik heel cool. Ik ben nog niet eerder met atleten van meerdere sporten op een event geweest. Het klikt goed in de groep. Ik ben niet alleen bezig met mijn eigen trainingen en wedstrijden. We supporten en stimuleren elkaar. Normaal gesproken ben ik best introvert en praat ik niet snel met mensen die ik nog niet ken. In deze groep gaat het contact vanzelf. Hierdoor leer ik mezelf ook een beetje opnieuw kennen.”

De negen talentvolle sporters van TeamNL hebben al twee gouden en een bronzen medaille samen gevierd. In het hotel zitten ze met elkaar op een verdieping. Een kamer is omgedoopt tot TeamNL-lounge. “Hier komen we samen en hebben we Zoë en Niels gehuldigd (shorttrackster Zoë Florence Deltrap is tot nu toe goed voor twee gouden medailles en shorttracker Niels Bergsma voor een keer brons red.) Het voelt heel echt allemaal. Van tevoren weet je niet of dit gaat gebeuren en hoe dat uitpakt. Het zijn de kleine dingen die het extra speciaal maken.”

De goede prestaties werken motiverend. Is dat terug te zien in haar eigen optredens? “De hele groep gaat in het positieve gevoel mee. Dat is superleuk. Ik ben zelf nooit zo fan van specifieke doelen stellen. Dan heb ik het idee dat je heel snel teleurgesteld kan zijn. Ik wil er honderd procent voor gaan en zoveel mogelijk laten zien waartoe ik instaat ben. Stel dat je van het ijs af komt en weet dat je niet je best hebt gedaan. Dat vind ik vreselijk en is één van mijn grootste angsten. Ik wil genieten van het hele evenement.”

Door nationaal kampioene te worden bij de junioren had de 17-jarige ook naar de WK Junioren kunstrijden gekund. Toch koos ze voor de EYOF. “Het ging tussen Julia van Dijk en mij. De een zou naar de EYOF gaan en de ander naar de Junior Worlds. Het aspect dat er verschillende sporten op een evenement plaatsvinden, sprak mij aan. Junior Worlds lijkt me ook supertof, maar de mensen die ik ken die naar de EYOF zijn geweest, waren hier erg enthousiast over. Julia wilde graag naar de WK Junioren, dus dat kwam perfect uit. Bovendien is dit het laatste jaar dat ik hier naartoe mag. Als ik me plaats, zou ik volgend jaar nog naar de WK Junioren kunnen.”

De vijfdejaars vwo-scholiere, met haar sprongkracht als specialiteit, verklapt nog een positief aspect van de EYOF. “De korte kür geldt hier niet als kwalificatie. We rijden donderdag sowieso allemaal de vrije kür. Het is hartstikke mooi dat ik op internationaal niveau in beide küren ervaring kan opdoen.”

Haar grote droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan, net als haar oude trainingsmaatje Lindsay van Zundert. “Ik heb nog heel goed contact met haar. Sowieso als vrienden ben ik blij dat ze fantastisch gepresteerd heeft en dat ze er zelf blij mee is. Het geeft aan dat wij als Nederlanders het ook kunnen. We zijn misschien nog niet aan de top, maar we gaan in ieder geval de goede kant op. Hoe enthousiast Nederland was over het feit dat Lindsay naar de Spelen ging, zet het kunstrijden weer op de kaart. Dat helpt sowieso voor heel de sport.”

Als de Barendrechtse even geen wedstrijden heeft, gaat ze naar het Zwitserse Champéry om daar met grote namen uit het kunstrijden te trainen. Ze heeft daar een appartement, die zij deelt met andere schaatsers. Over het nieuwe Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) in Heerenveen onder leiding van Oekraïens voormalig olympisch en wereldkampioene Aljona Savchenko, kan Loonstra nog niks zeggen. “Mijn ouders en ik hebben nog niet veel informatie hierover. Wij wachten af totdat er een goed plan ligt. Of dat hetzelfde gaat zijn als wat ik nu in Zwitserland doe - dat ik een keer in de zoveel tijd daar naartoe ga of dat ik een weekje meedoe - dat is nog één groot vraagteken. We zijn zeker bereid om te luisteren naar het verhaal en het plan. Na alle overwegingen zullen we zien wat daaruit komt rollen.”

Nu eerst nog één keer alles geven op de vrije kür in het Finse Viokatti.

Alle kunstschaatsuitslagen van de EYOF vind je hier

Meer informatie over de EYOF is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan