Group 2
arrow copy Terug
Kort door de bocht 14 mrt 2022

Coach van Anni Friesinger overleden, Schouten top in World Cup

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Martin de Jong

Oud-trainer van Anni Friesinger, Markus Eicher, overleden
In Duitsland is de bekende trainer-coach Markus Eicher op 67-jarige leeftijd overleden. Hij bracht Anni Friesinger, wier talent hij herkende toen ze juniore was, naar de wereldtop en beleefde met haar grote successen. Zo won de vrouw van Ids Postma bijvoorbeeld drie wereldtitels allround, vijf Europese allroundtitels en olympisch goud in Salt Lake City op de 1500 meter onder zijn leiding. In 2006 scheidden de wegen zich, toen Eicher werd aangesteld als bondscoach van de Duitse nationale vrouwenselectie. 

Vier jaar later volgde de promotie tot hoofdcoach van de Duitse bond. In 2013 kreeg Eicher te horen dat hij kanker had. Hij liet zich niet van de wijs brengen, maar moest na de Winterspelen van Sotsji terugtreden om gezondheidsredenen. Eicher werd (opleidings)trainer van het steunpunt in Inzell, waar hij twee jaar geleden mee ophield om van zijn pensioen te genieten. Dat heeft hij amper twee jaar kunnen doen. "Verdrietig nieuws", reageerde oud-schaatsster Barbara de Loor maandagavond. "Ik heb nog twee jaar bij hem getraind."

Schouten grootste schrokop van de World Cup
Het mag geen verbazing wekken dat de meest succesvolle schaatsster van deze winter (2021-2022) ook in de World Cup tot de veelvraten behoorde, als het gaat om individuele zeges. Irene Schouten stond zes keer op de hoogste trede van het huldigingspodium: vier keer na een drie kilometer, in twee gevallen was ze de snelste op de mass start.  De Noord-Hollandse heeft gezelschap van Erin Jackson en Miho Takagi, beiden ook goed voor zes overwinningen. Bij de mannen danst er een man vrolijk bovenaan de lijst: Nils van der Poel. De Zweed pakte vijf keer de eerste plaats in een wereldbeker, een meer dan de Japanse sprinter Tatsuya Shinhama. In het rijtje van zes rijders die twee keer succes hadden, staan de 'eeuwige rivalen' Thomas Krol en Kjeld Nuis.

De ranglijst bij de mannen: Nils van der Poel (Zwe) 5, Tatsuya Shinhama (Jap) 4, Kjeld Nuis, Thomas Krol, Bart Swings (Bel), Joey Mantia (VS), Laurant Dubreuil (Can) en Zhongyan Ning (Chn) 2.
De ranglijst bij de vrouwen: Irene Schouten, Miho Takagi (Jap) en Erin Jackson (VS) 6, Brittany Bowe (VS) 3, Nao Kodaira (Jap) en Francesca Lollobrigida (Ita) 2.

Opvallend in het klassement van de gecombineerde rangschikking van de vijf en tien kilometer is dat er voor de eerste keer sinds 1985-1986 geen Nederlandse schaatser in de top-3 is gefinisht.

Prima strijd om de Bloksma Bokaal
Al puilden de startlijsten niet uit van de namen, de jaarlijkse strijd om de Bloksma Bokaal was er niet minder om, zaterdag 12 maart op de ijsbaan van Haarlem. Onder toeziend oog van Bob de Jong, de gerenommeerde specialist op de langste afstand in het langebaanschaatsen die de race organiseert, reden in totaal zo'n 25 mannen en vrouwen de longen uit hun lijf voor een snelle tijd. Denise van der Hulst (NYC) won de vijf kilometer voor de vrouwen in 8.06,07, Sipke Daniël Sijtsema (STS-Trias) zette als enige mannelijke deelnemer een tijd van 7.30,94 neer op zijn vijf kilometer. Zeno de Ponti (ASV Poelster) kon terugkijken op een prima tien kilometer, want met 14.41,23 reed hij een nieuw persoonlijk record. Twee jaar geleden stopte tijdens de Bloksma Bokaal de klok voor hem na 15.06,09. Fenna de Boer (STS-Trias) en Kai-Arne Ottenhoff (TG Bollenstreek-WYC) eisten de bokaal op in de mass start.

Zestien kampioenen op NK Allround voor Masters
Overgehaald door een trainingsmaatje waagde de voormalige marathontopper Daniëlle Bekkering zich in het weekend van 12 en 13 maart aan de Nederlandse kampioenschappen Allround  voor Masters op ijsbaan De Westfries in Hoorn. Hoewel het al vier jaar geleden was dat de Groningse had meegedaan, ging het haar prima af. Na de vier afstanden prijkte haar naam bovenaan de lijst van de categorie 45. Bekkering reed achtereenvolgens 47,74 op de 500 meter, 2.25,05 op de 1500 meter, 1.35,04 op de 1000 meter en kwam uit op 4.52,71 op de drie kilometer. 'De definitieve comeback naar een fit lijf', zo meldde ze blij. 
Arjan Elferink en Arjan Bakker behaalden de dubbel. Beiden veroverden in hun klasse (40+ en 60+) na de marathontitel in december 2021 ook het kampioenschap op de langebaan.

De andere kampioenen op een rijtje:

Vrouwen
Mettie de Vegt Senioren B
Imme Kampen Categorie 40+ 
Daniëlle Bekkering Categorie 45+
Karin Terhürne Categorie 50+
Ciska Stark Categorie 55+
Monique Boerema Categorie 60+
Barbara Heerschop Categorie 65-75

Mannen
Yannick van Hagen Senioren B
Bas van Nispen Categorie 40+
Arjan Elferink Categorie 45+
Edwin Roetman Categorie 50+
Paul Robijn Categorie 55+
Arjan Bakker Categorie 60+
Jann van Benthem Categorie 65+
Wibe Veenbaas Categorie 70+
Kees Verdouw Categorie 75-80

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan