Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 11 jan 2022

Wat moet je weten over de EK Kunstrijden?

Van 12 tot en met 16 januari nemen de beste kunstrijders van Europa het tegen elkaar op tijdens de Europese Kampioenschappen in Tallinn, Estland. Aangezien deze wedstrijd de laatste is voor de Olympische Spelen, willen de schaatsers een goede kür rijden om zo met vertrouwen in het vliegtuig te kunnen stappen naar Beijing.

Foto : Soenar Chamid

Historie EK Kunstrijden
Al in 1891 werd de eerste editie van de EK kunstrijden verreden. Eén jaar voordat de internationale schaatsunie, de ISU, werd opgericht, organiseerden de Duitse en Oostenrijkse schaatsbond de Europese Kampioenschappen. Alle deelnemers kwamen dan ook uit deze twee landen. Oskar Uhlig, uitkomend voor het Duitse rijk, won met een ruim verschil van zijn landgenoten Schmitson en Zilly. De vrouwen en de paren rijden pas vanaf 1930. In Wenen werd de Oostenrijkse Fritzi Burger de eerste Europees kampioene, de Hongaarse Olga Orgonista en Sándor Szalay wonnen de eerste titel bij de paren.

Nederland kent drie vrouwelijke medaillewinnaars. Joan Haanappel won tussen 1958 en 1960 driemaal het brons. Sjoukje Dijkstra was de meest succesvolle kunstrijdster, zij was vijf keer de beste van Europa (1960-1964) en werd tweede in 1959. Naast twee zilveren plakken in ’74 en ‘75 mocht ook Dianne de Leeuw zich in 1976 kronen tot Europees kampioen. Bij de mannen was ons land minder gelukkig, nog nooit heeft een Nederlandse man het podium mogen beklimmen. Dit jaar zal daar ook geen verandering in komen, want er zal niemand individueel deelnemen aan de EK. 

Het Oostenrijkse Graz was in 2020 de laatste gastheer van de Europese Kampioenschappen, omdat de editie van 2021 niet doorging vanwege de coronapandemie. Rusland was tijdens dat toernooi superieur, ze wonnen tien van de twaalf medailles. Ook voor Nederland was het een historisch toernooi, omdat Daria Danilova en Michel Tsiba het eerste paar in 24 jaar was dat deelnam aan de EK. Het jeugdige koppel haalde de vrije kür, maar eindigde daarin als zestiende en laatste. Niki Wories bleef steken in de korte kür en werd 35ste.

Hoe wordt de winnaar bepaald?
De schaatsers starten met de korte kür. Deze duurt maximaal 2 minuten en 50 seconden. Een aantal elementen is verplicht, maar de kunstrijders kunnen wel allemaal hun eigen draai geven aan de kür. De top-24 bij de individuele nummers en de top-16 bij de paren rijdt vervolgens de vrije kür. De scores van de korte kür en de vrije kür worden bij elkaar opgeteld, waarna de Europees kampioen bekend is.

Het ijsdansen verschilt van de andere drie vormen van kunstrijden. Zij mogen elkaar niet langer dan vijf seconden loslaten, ze voeren geen sprongen uit en liften boven het hoofd zijn verboden. Het is minder acrobatisch, de rijders starten met een ritmische dans en de top-20 plaatst zich voor de vrije dans. 

De puntentelling bij het kunstrijden is onderverdeeld in twee aparte scores. De ‘technical element score’ representeert de waardes van de elementen van de kür. Het technische panel benoemt de elementen, waarna deze gecorrigeerd worden voor de uitvoering. De ‘program component score’ bestaat uit vijf componenten, waaronder de verbindingen tussen elementen en de interpretatie van de muziek. Elk jurylid geeft per component een score en de gemiddelde cijfers vormen samen met de ‘technical element score’ , de waardering voor de gehele kür.

Op wie moet je letten?
Bij de vrouwen is Rusland wederom de grote favoriet voor de eindzege. De gehele olympische selectie is tijdens deze EK van de partij. Anna Shcherbakova veroverde vorig jaar in Stockholm de wereldtitel en won eerder dit seizoen in Italië en Frankrijk de Grand Prix. Ze moet het opnemen tegen Alexandra Trusova, die in de Verenigde Staten de Grand Prix won. Haar viervoudige sprongen worden door de jury’s beloond met hoge technische scores, wat haar vaak goede klasseringen oplevert. De derde Russische deelneemster is Kamila Valieva. Deze schaatsster kent een sterk seizoen, met een wereldrecord tijdens de Grand Prix in Rusland en een overwinning op het sterk bezette Russisch kampioenschap.

Namens België zal Loena Hendrickx de Russische top aan het wankelen willen brengen. Mocht het de nummer vijf van de afgelopen WK lukken om een medaille te pakken, dan is ze de eerste Belgische kunstrijdsters die dat lukt. Olympia-ganger Lindsay van Zundert zal de Nederlandse eer hoog houden in Estland. Het podium lijkt voor haar te hoog gegrepen, een top-10 notering zou een erg goede prestatie zijn.

De Fransman Kevin Aymoz is één van de kanshebbers voor de titel bij de heren. De concurrentie komt van Morisi Kvitelashvili uit Georgië. Hij won de Rostelecom Cup en maakt gebruik van de uitstekende trainingsfaciliteiten van de Russen, maar is erg wisselvallig. Zijn overwinning in de Grand Prix was een uitschieter, kan hij dit trucje tijdens de EK herhalen? Daniel Grassl uit Italië, Deniss Vasiljevs uit Letland en de Russische mannen met onder andere Evgeni Semenenko zullen ook een gooi willen doen naar een podiumplaats.

Het paarrijden in Europa wordt gedomineerd door de Russische rijders. Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov zijn de regerend wereldkampioen. Ook Boikova/Kozlovskii en Tarasova/Morozov verkeren in uitstekende vorm. Deze drie duo’s zullen waarschijnlijk gaan uitmaken wie zich Europees kampioen mag noemen. Daria Danilova en Michel Tsiba zijn de Nederlandse troeven bij het paarrijden. Zij zullen hun klassering van twee jaar geleden, een zestiende plaats, willen verbeteren.

Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron uit Frankrijk waren de uitgesproken favorieten bij het ijsdansen, maar laten de EK aan zich voorbij gaan. Ze zijn bang om vlak voor de Spelen besmet te raken met het coronavirus. De Russische Viktoria Sinitsina en Nikita Katsalapov lijken nu de beste papieren te hebben voor de overwinning. Hanna Jakucs en Allessio Galli vertegenwoordigen Nederland en zullen proberen alles uit hun kür te halen. Echter, een hoge klassering lijkt er niet in te zitten voor dit duo. 

Hoe kan ik de EK volgen?
De Europese Kampioenschappen zijn live te volgen via het YouTube kanaal van de ISU. Daarnaast zullen de wedstrijden te zien zijn bij Eurosport 2 en voor abonnees via de app en website van Eurosport. Via schaatsen.nl houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en de uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over de EK Kunstrijden op de kalenderpagina.

Woensdag 12 januari       
10:25 Heren korte kür
17:00 Openingsceremonie
17:45 Paren korte kür (Danilova/Tsiba)

Donderdag 13 januari              
10:05 Dames korte kür (Lindsay van Zundert)
18:00 Paren vrije kür (evt. Danilova/Tsiba)

Vrijdag 14 januari              
11:00 IJsdansen ritmische dans (Jakucs/Galli)
17:00 Heren vrije kür

Zaterdag 15 januari 
12:35 IJsdansen vrije dans (evt. Jakucs/Galli)
17:30 Dames vrije kür (evt. Lindsay van Zundert)

Zondag 16 januari                
14:30 Exhibition Gala 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan