Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 23 jan 2022

Pien Smit heeft héél snel naam gemaakt in de World Cup

“Dat wordt er nog een hoor.” Het zijn woorden van bondscoach Peter Kolder, en ze klinken de 17-jarige Pien Smit vast als muziek in haar oren. Ze komt net kijken op het internationale schaatstoneel, maar na drie World Cups voor de junioren kan ze al een beetje door het leven als de sprintkoningin van deze winter.

Foto : ISU

Tja, wat anders, na een serie van zes races op de korte afstanden die de dochter van een bouwondernemer allemaal op nogal overtuigende wijze naar zich toe heeft getrokken? Plus de bijbehorende eindklassementen? Drie keer reed Smit een 500 meter (met verschillen van 0,18 tot 0,32 seconde ten opzichte van de nummers twee), drie keer blies ze op de 1000 meter de concurrentes weg. Nooit kwam een tegenstandster dichter in de buurt dan op een seconde. Wie Smit zondagmorgen tekeer heeft zien gaan op het werkijs van de olympische ijsbaan in Innsbruck, snapt direct waarom Kolder weinig reserves inbouwt wanneer hij over het toekomstperspectief van zijn pupil uit het KNSB Talent Team Noordwest heeft die volgende week met de Nederlandse selectie aantreedt op de WK voor junioren, ook in Innsbruck.

Ze beukt op de 500 meter over de stroeve ijsvloer. Haar start houdt niet over, daar geeft ze 0,22 toe op landgenote Jildou Hoekstra, maar het lijkt Smit absoluut niet te deren. Wetend dat ze via de buitenbocht het laatste rechte eind opdraait, met Hoekstra in haar rug, blijkt ze over een extra versnelling te beschikken. Zo stormt ze op de finishlijn af en blijft de klok stilstaan op 39,41. Ze is een kleine seconde langzamer dan haar beste tijd. Oftewel, de schade beperkt, gezien de matige omstandigheden. Een blik op de volledige uitslagenlijst leert echter dat vrijwel iedereen ruim anderhalve seconde minder snel is geweest dan de beste score. Pien Smit is een beest…

“Mwoah”, reageert ze een paar uur later, “’t ging beter dan verwacht, die 500 meter.” Exact hetzelfde heeft ze zich een etmaal eerder laten ontvallen, na de afgetekende overwinning op de 1000 meter. Dat klinkt alsof ze er zelf niet zo in gelooft, of geen hoge verwachtingen heeft. “Nee, zo is het niet. Elke race is weer anders. Ik hoop steeds dat ik goed rijd, en dat gebeurt best wel veel. Maar verder benader ik het schaatsen wel nuchter. Je kunt hoge verwachtingen hebben, maar als ze niet uitkomen, heb je er ook niets aan…”

Toch lonkt ze stiekem naar een grote carrière à la Jutta Leerdam (‘zoals zij presteert en van alles daarnaast doet, is geweldig’), waarin alle energie en aandacht kan worden besteed aan de sport. Nu zit ze nog met een blok aan haar been waar ze enorm van baalt: school. Smit bevindt zich in het examenjaar van de opleiding Sport & Bewegen, het eind is in zicht. “Jammer genoeg doe ik die studie erbij. Zoals ik er momenteel voorsta, vind ik het echt k#t. Alle anderen hebben bijna alle examens achter de rug, ik moet alles nog inhalen. Ik ben al zo lang niet meer op school geweest, vijf of zes weken voor het laatst denk ik. Er zijn veel opdrachten waarover je uitleg krijgt in de klas. Omdat ik die lessen heb moeten missen weet ik van niks. Dat maakt het zo lastig.”

Hoewel ze deel uitmaakt van een zogenoemde topsportklas, merkt ze weinig van die status. “Eigenlijk is het geen topsportklas meer, omdat er door verschillende leerlingen misbruik van is gemaakt. Daardoor worden de sporters veel minder serieus genomen, laat staan dat er rekening mee wordt gehouden. Het enige waar men niet moeilijk over doet, is vrij geven voor de sport. Ach, school…, ik vind het al sinds mijn jeugd verschrikkelijk.”

Op de tweede dag van de World Cup-finale bevestigde Tim Prins zijn klasse als een specialist op de schaatsmijl. Ook de derde 1500 meter in deze serie trok hij naar zich toe en daarmee de eindoverwinning in het klassement. Dat deed Joep Wennemars eveneens, op de 500 meter. Hij won voor de verandering een keer niet, maar moest de eer laten aan de Japanner Yuta Hirose (36,54 tegen 36,72 voor Wennemars). Op de 1500 meter voor de vrouwen verscheen Evelien Vijn niet aan de start. Zij werd gespaard met het oog op de WK. Alina Dauranova had voldoende aan een derde plaats om over Vijn heen te wippen in de ranking.
Kayo Vos had in Stijn van de Bunt een perfecte gangmaker om de strijd op de mass start in zijn voordeel te beslissen. Chloé Hoogendoorn redde het net niet bij de vrouwen; zij eindigde als tweede.

Des te mooier zijn er ervaringen die ze de voorbije maanden als debutante in de internationale schaatsscene. ‘Heel vet wat ik nu mag meemaken. Hopelijk kan ik op termijn bij een grote ploeg terecht. Voorlopig heb ik nog een jaar als junior te gaan. Ook prima.” En volgend weekend de wereldkampioenschappen waar de Hollandse enclave ongetwijfeld weer veel eremetaal zal binnenslepen. Smit doet in elk geval mee aan de 500, 1000, 1500 meter en de teamsprint. Op de tem pursuit is ze reserve.

De uitslagen van de World Cup in Innsbruck staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan