Group 2
arrow copy Terug
Shorttrack 05 dec 2022

‘Het zou mij niet verbazen als Kerstholt bondscoach blijft’

De komende weekends worden de derde en vierde ISU World Cup Shorttrack verreden in het Kazachse Almaty (9-11 en 16-18 december). Oud-shorttracker Cees Juffermans deelt zijn visie op het Nederlandse shorttrack. Hoe doet bondscoach Kerstholt het? Komt voormalig teamcaptain Otter terug? En hoe gaat Schulting om met de groeiende aandacht en successen van haar teamgenoten?

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Cees Juffermans is erg te spreken over ShorttrackTeamNL. “Als je de eerste twee World Cups hebt gezien, dan is het duidelijk dat de Nederlanders het in de volle breedte heel goed doen. Ik moet er wel bij zeggen dat het een postolympisch seizoen is. Je ziet vaak dat een aantal toppers er even tussenuit gaat, zoals de Italiaanse Arianna Fontana en de in China geboren shorttrackbroers Liu, die bezig zijn met een overstap van Hongarije naar hun geboorteland. Dit biedt kansen voor de opkomende rijders. Het is zaak dat zij de aansluiting weten te maken. Schulting en Velzeboer zijn deze fase bij de vrouwen al voorbij. Zij domineren echt, maar bij de mannen zie je dat Jens van ’t Wout het nu waarmaakt”, aldus de toernooidirecteur van de ISU World Cup Finale in Dordrecht (10-12 februari).

In hoeverre zie jij hier de invloed van bondscoach Niels Kerstholt in terug?
Cees Juffermans: “Dat is van een afstand moeilijk in te schatten. Schulting en Velzeboer waren al wereldtop. Bij Van 't Wout zat dit er ook aan te komen. Als je iets verder uitzoomt en niet alleen kijkt naar de bondscoach, dan is er de afgelopen tien jaar een setting neergezet, waar gepresteerd kan worden. De faciliteiten van het trainingscentrum, de opleidingen die onder de NTS zitten (de KNSB Talent Teams (KTT's), red.) en de gehele staf in de volle breedte. Dan staat er een structuur waarin presteren haast de norm wordt. Bij de mannen is het moeilijk in te schatten wat het niveau nu echt is, omdat er ook wat buitenlandse rijders ontbraken de afgelopen twee World Cups.”

Wat zijn je verwachtingen van de Nederlandse mannen?

“We zullen het de komende maanden en jaren zien, waarbij er een wisseling van de wacht zal zijn en het team opnieuw opgebouwd moet worden. Alhoewel Knegt bij vlagen laat zien dat hij het nog in zich heeft. Ik hoop dat hij wat stabieler wordt op het finaleniveau. Hij moet mee met de ontwikkelingen die de afgelopen jaren zijn ingezet. Wil hij weer zo dominant zijn als voorheen, moet hij eigenlijk beter worden dan dat hij was. Daarnaast kan hij voor de relay nog van enorme waarde zijn. Daar ben ik benieuwd naar.”

Hoe is het in jouw ogen voor Schulting om een teamgenoot als Xandra Velzeboer te hebben, die haar op de hielen zit?
“Voor iedere topsporter is het natuurlijk ingewikkeld als je je concurrentie dichterbij ziet komen. Het is nog lastiger op het moment dat je elke dag met zo iemand traint. Indirect maak je je tegenstander ook nog eens beter, omdat je telkens met elkaar rijdt. Tegelijkertijd is het niet alleen je tegenstander, maar is het ook je maatje op het moment dat je een relay rijdt. Dit zijn best wel gecompliceerde factoren en kan de relatie op verschillende fronten ingewikkeld maken.”

Schulting heeft laten zien dat ze goed om kan gaan met druk en dat ze de bijbehorende aandacht niet vervelend vindt. Hoe zal dit voor haar zijn nu Velzeboer, en de mannen, ook in de schijnwerpers komen te staan?
“Bij de mannen en in de breedte zullen de resultaten echt nog wel een beetje op en af gaan. Daarnaast zijn de persoonlijkheden van Schulting en Velzeboer zo verschillend. De kwaliteiten van beide rijdsters zijn eerder aanvullend dan dat ze elkaar in de weg zitten. Ik denk dat ze heel blij moeten zijn dat dit nu gebeurt en dat ze beiden moeten kijken hoe ze het maximale uit zichzelf en elkaar kunnen halen. Dan gaan ze samen de komende jaren veel winnen. De een zal misschien wat meer aandacht krijgen dan de ander, maar ik denk dat dit prima naast elkaar kan bestaan. En ik snap best dat het af en toe ingewikkeld kan zijn als je bovenaan die berg staat en je ziet dat iemand van onderaf langzaam omhoog komt, en misschien zelfs naast je komt staan. Als ze hier een weg in weten te vinden, worden ze er allebei beter van.”

Hoe doet Niels Kerstholt het in jouw ogen? Kan zijn voormalige rol als KTT-coach een positieve invloed hebben op de jonkies in het team?
“Dat laatste weet ik niet, maar bijvoorbeeld Jens heeft wel aangegeven blij te zijn met zijn aanstelling. De KNSB heeft best een bijzondere keuze gemaakt door een vrij onervaren coach aan te stellen. Ik denk dat het voor Niels, met relatief weinig coachingservaring, best pittig is geweest om deze ploeg over te mogen nemen van een van de ‘most decorated’ shorttrackcoaches ooit. Het scheelt dat Niels een meer dan behoorlijk ervaren staf om zich heen heeft, inclusief een aantal vertrouwenspersonen, zoals Jeroen Otter en Wilf O’Reilly. Dat geeft Niels een platform waarop hij kan leren en presteren.”

“De afgelopen jaren zag je vaak dat de eerste twee wereldbekerwedstrijden een opbouw waren en dat de Nederlanders in verhouding nog minder presteerden. Als dat nu ook het geval is, dan wil je niet weten waar het dit seizoen gaat eindigen. Maar als dit de piek was, in combinatie met de andere landen die eraan komen, dan wordt het een ander verhaal. Het is afwachten. De eerste twee World Cups zijn enorm hoopgevend. Je moet een coach afrekenen op de prestaties die zijn pupillen neerzetten. In dat opzicht heeft hij het nu al heel goed gedaan.”

Verwacht je dat voormalig bondscoach Jeroen Otter weer terugkomt?

“Dat denk ik niet. Ik denk dat de KNSB een lijn heeft ingezet van nu tot en met Milaan, dus het zou mij niet verbazen als Kerstholt bondscoach blijft. Het team draait goed en natuurlijk proefde je rondom de aanstelling van Niels ook wel wat twijfel links en rechts, maar als er zo gepresteerd wordt, is er geen enkele reden om zaken te veranderen.”

Zal dit voor Otter moeilijk zijn, denk je?

“Ik denk dat dit geen lastig punt is voor Jeroen. Volgens mij heeft hij hier heel bewust voor gekozen. Als Jeroen terugkomt, denk ik dat dit in een andere rol zal zijn. Meer coach-to-coach-achtig. Maar goed, wie ben ik? Dit blijft speculeren en de toekomst zal het uitwijzen.”

Wat verwacht je van Shorttrack TeamNL voor de rest van dit seizoen?
“Ik verwacht op de World Cups nog wel wat groei, met name aan de kant van de mannen. Ik ben erg benieuwd of zij dat extra stapje nu al kunnen zetten. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar Itzhak de Laat. De eerste World Cup heeft hij gemist door ziekte. Vervolgens moest hij meteen op 1700 meter hoogte rijden tijdens de tweede wereldbeker (Salt Lake City, red.). Het is dan best ingewikkeld om direct op niveau te zijn. Als hij weer fit is, heb je op de relay met Knegt en Jens van ’t Wout, drie personen waarvan het basisniveau top is. Bij de vrouwen ben ik benieuwd naar Selma Poutsma. En als je kijkt naar het EK in januari, daar voorzie ik een zeer dominant Nederland. Zeker nu de broertjes Liu er niet zijn. Ik verwacht op iedere afstand Nederlanders op het ereschavot, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.”

Voorafgaand aan het EK is Shorttrack TeamNL op 31 december en 1 januari te bewonderen in de Elfstedenhal, Leeuwarden. Wie winnen de strijd om de nationale titels? Bestel alvast je tickets!

Door

Margriet de Schutter

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan