Group 2
arrow copy Terug
Shorttrack 23 aug 2022

Shorttracker Dylan Hoogerwerf start eigen tattoostudio

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus komt er voor Nederlands kampioen shorttrack Dylan Hoogerwerf (27) een droom uit. Dan is de feestelijke opening van zijn eigen tattoostudio Goons & Queens in Heerenveen. Een jaar geleden begon hij op TikTok met het tekenen van tattoodesigns. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby geworden en telt zijn account 2,2 miljoen volgers. Hoe combineert hij dit met zijn shorttrackcarrière?

Foto : Stevanija Zecevic

Dagelijks stromen de verzoeken bij Dylan Hoogerwerf binnen. Van bekende Formule 1-coureurs tot Amerikaanse NBA-spelers: ze willen allemaal een tattoodesign, ontworpen door de shorttracker. In aanloop naar de opening van zijn nieuwe studio vertelt hij hoe het allemaal begon. “Ik maakte een TikTok-account aan, zag een video met tattoo ideas en ik dacht: dat kan ik ook!  Ik had zelf al wat tatoeages en ik kan wel redelijk tekenen. Tattoos zetten was nog niet aan mij besteed. Ook had ik nog nooit een tattoomachine vastgehouden. Ik pakte mijn iPad en tekende een paar designs. Deze deelde ik in een video op TikTok. Het aantal volgers steeg zo hard, dat ik meteen een tattoomachine heb aangeschaft om te oefenen.”

Het werd serieus, waardoor de 27-jarige sprinter in januari van dit jaar een samenwerking aanging met managementbureau ‘House of Champs’. “Zij wilden alvast iets met mij opbouwen voor na mijn shorttrackcarrière. Vanwege het succes op TikTok en de connecties die zij hadden met mensen van Goons & Queens (een grote tattooshopketen, die in Nederland, België en Duitsland zit, red.), was het idee snel geboren om een franchise store te openen in Heerenveen.”

De geboren Delftenaar zal zelf nog geen klanten tatoeëren. “Dat laat ik nog even over aan de professionals. Bij bekenden, zoals turner Casimir Schmidt, teamgenoot Jens van ’t Wout en mijn vader, heb ik al wel een tattoo gezet. Verder oefen ik op mezelf. Dat vind ik minder spannend dan het zetten bij een ander. Wanneer het dan mislukt, is het minder erg. Bij iemand anders wil je het met vertrouwen kunnen zetten. Toch zijn velen verbaasd en krijg ik vaak te horen: ‘het ziet er echt al heel mooi uit.’ Ik heb nog niet het gevoel dat ik het goed kan, dus ik doe nog lekker rustig aan.”

Hoogerwerf legt het concept van zijn tattoostudio uit. “We laten de beste tattoo-artiesten van over de hele wereld invliegen, die bijvoorbeeld twee weken blijven en dan doorgaan naar de volgende studio. Af en toe zullen er ook meerdere artiesten tegelijk zijn. Tussen wedstrijden en trainingen door zal ik oefenen en meekijken. Het schaatsen duurt niet eeuwig. Na twee volledige olympische cycli van vier jaar gedraaid te hebben, bekijk ik het nu per jaar. Volgend seizoen maak ik opnieuw de balans op en zal ik besluiten of ik mijn shorttrackcarrière zal voortzetten of niet. Het lijkt me heel gaaf om daarna in mijn eigen shop te tatoeëren.”

De eerste klant in de tattoostudio ‘Goons & Queens’ is Jay-Jay Boske van online platform ‘Day1’. De feestelijke opening op de Hoofdbrug 1-2 in Heerenveen wordt gehouden op 27 en 28 augustus van 10:00 tot 20:00 uur. Vrienden van Dylan uit de sportwereld zullen ook acte de présence geven, zoals (oud-)schaatsers Koen Verweij, Kjeld Nuis, Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting.

Het zakelijke gedeelte laat de 500 meter-specialist voornamelijk aan zijn manager en diens vrouw over, zodat Hoogerwerf vooral shorttracker kan zijn. Toch heeft hij er wel iets naast nodig. “Als ik me alleen op de sport zou moeten focussen, dan zou ik gek worden.” Zo was hij vanaf zijn twaalfde tot zijn drieëntwintigste actief in de muziekwereld en bracht hij songs uit bij platenlabels. Met teamgenoot Melle van ’t Wout richtte hij een eigen kledingmerk op met zelfontworpen shirts en hoodies.   

Het drukke bestaan en de vele volgers brengen een bepaalde druk met zich mee, maar de TikTok-celeb weet daar steeds beter mee om te gaan. “In het begin probeerde ik iedere dag een video te plaatsen, maar tegenwoordig post ik ook weleens twee tot drie weken helemaal niets. Zodra ik dingen teken omdat het moet – dat had ik vroeger ook met muziek maken –, merk ik dat het minder leuk wordt voor mij. Ik probeer het daarom vooral te doen vanuit een creatieve ontspanning. Als ik tussen de trainingen door even iets leuks in mijn hoofd heb, dan pak ik mijn pen.”

De passie voor het tekenen heeft Hoogerwerf van z’n vader. “Hij kan dat heel goed, dus ik heb het van huis uit meegekregen. Op school zat ik altijd mijn boeken vol te kladderen en ik heb de opleiding grafische vormgeving gedaan. Ik zat toen in Jong Oranje en deze school was dichtbij, dus kon ik dit goed combineren met mijn trainingen.”

Met een miljoenenpubliek op TikTok zou je verwachten dat de euro’s binnenstromen, maar dat valt mee. “In het buitenland kun je per view een aantal centen verdienen. In Nederland is dat niet zo. Als ik een samenwerking aanga met een bedrijf of als ik een liedje gebruik, dan kan ik er af en toe wat leuks aan overhouden. Ik krijg niet betaald voor de ontwerpen die ik voor mijn volgers maak. Als je geluk hebt, word je gekozen uit alle comments die binnenkomen op mijn kanaal en krijg je een ontwerp van mij. Ik heb wel mijn PayPal in mijn bio staan, dus mensen kunnen een kleine donatie achterlaten. Dat gebeurt best vaak. Laatst heb ik mijn eigen T-shirt ontworpen, die ik verkocht op TikTok. Ik vind het erg leuk om dat soort dingen te bedenken.”

Hoogerwerf is positief over de vernieuwde begeleidingsstaf van ShorttrackTeamNL met Niels Kerstholt als nieuwe bondscoach. Kerstholt nam onlangs het roer over van Jeroen Otter die een sabbatical houdt. “Ik vind het wel leuk; even wat anders. Ik heb heel lang onder Jeroen getraind. Vooral omdat ik waarschijnlijk niet heel lang meer ga schaatsen, is het mooi om een ander trainingsschema te proberen en te kijken of dat werkt. Voor mij is het grootste verschil tussen beide coaches, dat Jeroen al heel lang bondscoach was. Hij had op een gegeven moment een duidelijke visie, waar hij zich aan vasthield. Dit heeft voor velen uit ons team erg goed uitgepakt. Niels is nog nieuw, waardoor hij naar mijn idee iets meer openstaat voor input vanuit ons als rijders. Ik kan eigen ideeën aandragen, waarvan ik denk dat voor mij goed werkt. Dat is erg fijn.”

De trainingen of hersteltijd hebben er nog niet onder geleden, wanneer Hoogerwerf weer een tattoo rijker is. “Het zal ongetwijfeld extra energie kosten, want uiteindelijk heb je toch een wond op je lichaam, maar ik heb nog niet gemerkt dat ik er vermoeider door ben of dat ik er slechter door herstel. Voor de Olympische Spelen in Beijing had ik wel bewust even een periode niets bij mezelf gezet. De eerste dag dat we weer terug waren, heb ik mijn hele bovenbeen getatoeëerd. Jeroen Otter zei: ‘We hebben ook nog een WK, hè? Misschien is dit niet zo handig?!’ Volgens hem kon ik beter even wachten tot onze break in april, maar het was al te laat. Uiteindelijk ben ik niet meegegaan naar het WK, dus achteraf gezien maakte het niet uit. De tattoo was hier overigens niet de oorzaak van”, lacht de Nederlands kampioen.  

Ondanks dat het een jaar wordt waarin Hoogerwerf - naast het schaatsen - met veel andere dingen bezig zal zijn, heeft hij nog ambitieuze doelen in het shorttrack. “Ik heb een mooie EK-medaille liggen en heel veel NK-medailles, maar eremetaal op een World Cup of WK heb ik nog niet. Dat kan ieder jaar; daar heb je geen vierjarige cyclus voor nodig. Hier wil ik nog voor gaan.”

Een bericht gedeeld door Dylan Hoogerwerf (@dylanhoogerwerf)

Door

Margriet de Schutter

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan