Tickets
Shop
Nieuws 18 okt 2021

Wüst voelt zich nog altijd jong: 'Ik beleef er heel veel plezier aan'

Nog één seizoen knallen en dan zit de loopbaan van Nederlands succesvolste olympiër aller tijden er écht op. Voor Ireen Wüst, die in Beijing haar imposante carrière met een zesde olympische gouden medaille hoopt af te sluiten, ligt de focus de komende maanden volledig op het schaatsen, al is ze op de achtergrond ook al aan het nadenken over haar toekomst.

Foto : Glenn Wassenbergh

Wüst behoort namelijk tot de zeventien kandidaten die kans maken op een van de twee zetels in de atletencommissie van het IOC. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing mogen alle atleten (zo'n drieduizend sporters in totaal) hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. Mocht Wüst daar worden gekozen, dan zal ze de komende acht jaar de olympische atleten vertegenwoordigen. "Het is natuurlijk een hele eer dat ik door het NOC*NSF ben gevraagd om me verkiesbaar te stellen", vertelt Wüst tijdens de perspresentatie van Team Reggeborgh in Rijssen.

"Toen ik gevraagd werd, moest ik daar eerst even over nadenken, maar daarna dacht ik: ja, dat lijkt me best wel leuk! De slogan van het IOC is ook: 'Athletes first'. Ik vind dat er veel dingen beter geregeld kunnen worden en daar wil ik me dan ook hard voor maken. Bovendien blijf ik op deze manier betrokken in de schaatssport en kan ik mijn ervaringen delen", aldus Wüst, die van het IOC echter niet te veel campagne mag voeren. "Je mag er alleen via je je eigen social media-kanalen aandacht aan geven, maar dat is heel erg beperkt."

Toch wil Wüst nog niet te veel praten over het leven na het schaatsen. De 35-jarige Goirlese heeft in haar laatste seizoen namelijk maar één doel en dat is olympisch goud. Bij de vier voorgaande Olympische Spelen slaagde Wüst er elke keer in om een individuele gouden medaille te veroveren. "Mijn speerpunten zijn de 1500 meter en de ploegenachtervolging en in het kielzog daarvan zal ik ook zeker een 1000 meter en een 3 kilometer rijden", aldus Wüst, die naar eigen zeggen nog altijd jong van geest én lichaam is. "Ik ben dan wel 35, maar ik voel me nog steeds 27. Omdat ik nog weinig blessures heb gehad, merk ik ook niet dat ik ouder word."

Bij Team Reggeborgh, de ploeg waar ze sinds vorig seizoen onderdeel van uitmaakt, bereidt ze zich in gezelschap van drie jonge ploeggenotes Femke Kok, Michelle de Jong en Marrit Fledderus voor op het olympisch seizoen. Wüst geniet van de aanwezigheid van de jonkies. "Ik vind het leuk om ze te helpen en mijn ervaringen met ze te delen. Als ze een keer een vraag aan me stellen, geef ik ze antwoord, omdat ik de meeste dingen wel heb meegemaakt." Wat ze de jonge talenten wil meegeven? "Probeer zo lang mogelijk onbevangen te blijven en zoveel mogelijk plezier te houden. Zelf schaats ik ook nog steeds omdat ik er heel veel plezier aan beleef."

Foto : Glenn Wassenbergh

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan