Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 23 mei 2021

Wagemaker soleert naar zege bij World Inline Cup in L'Aquila

De eerste World Inline Cup van het seizoen is gewonnen door Beau Wagemaker. De 24-jarige rijdster reed in het Italiaanse L'Aquila solo naar de streep, nadat ze in de voorlaatste ronde uit het peloton weg was gereden. Bij de mannen won Timothy Loubineaud.

Foto : Neeke Smit

Wagemaker is samen met een kleine Nederlandse delegatie voor de pistewedstrijden en de World Inline Cup in L'Aquila naar Italië afgereisd. Ook Bas Meijer en de tweelingbroers Rick en Kay Schipper verbleven dit weekend in de Italiaanse stad. Op de nieuw gecoate piste waar in 2004 het WK werd gehouden stond de eerste internationale krachtmeting sinds lange tijd op het programma. Zondag werd het weekend afgesloten met de World Inline Cup.

Bij die afsluitende marathon wist Wagemaker met nog anderhalve ronde te gaan te ontkomen aan het peloton. De andere dames reageerden niet direct en daarmee was de vogel gevlogen. Het peloton kon het gat niet meer dichten en mocht gaan sprinten voor de tweede plaats. De Mexicaanse Valentina Letelier werd daarbij tweede en Marine Lefeuvre van het Franse nationale team eindigde op de derde plaats. Wagemaker had intussen al juichend de streep gepasseerd. Naast een grote beker ontving de West-Friese inlineskater ook een bedrag van duizend euro voor  haar overwinning.

Een bericht gedeeld door Beau Wagemaker (@wagemakerbeau)

De overwinning van Wagemaker is de eerste Nederlandse overwinning in de World Inline Cup sinds 2018. Toen was Marthijn Mulder de sterkste in het Tsjechische Ostrava. De laatste vrouw die een wedstrijd in de prestigieuze wedstrijdreeks wist te winnen was Manon Kamminga. In 2016 schreef ze voor de derde keer in haar carrière de marathon van Berlijn op haar naam.

De eerstvolgende wedstrijd in de World Inline Cup is op 13 juni op het Portugese eiland Madeira. Of Wagemaker bij die gelegenheid haar voorsprong in het klassement gaat verdedigen, is nog maar zeer de vraag. De wedstrijd valt tegelijk met belangrijke landelijke wedstrijden in Heerde. De topsportwedstrijden zijn door de KNSB aangemerkt als een belangrijk selectiemoment voor het EK in juli en het WK in september.

Loubineaud kraait victorie
Bij de mannen was de Fransman Timothy Loubineaud de snelste van een vijftallige kopgroep. Bart Swings, de winnaar van 2015, 2016 en 2018, kreeg halverwege de marathon te maken met materiaalpech en miste daardoor de eerste ontsnapping. Felix Rijhnen en Martin Ferrié waren namelijk uit het peloton ontsnapt en kregen even later aansluiting van drie andere rijders. Eén van hen was Loubineaud: hij klopte in de eindsprint medevluchters Ferrié en Hugo Gerard.

Swings onderbrak voor deze marathon de training met Team IKO, maar moest in Italië genoegen nemen met de negende plek. De 30-jarige Belg liet onlangs weten dat het inlineskaten dit seizoen in dienst zal zijn van het schaatsen. Daarom zal hij deze zomer niet aan de start verschijnen van het EK Inlineskaten in Portugal. Ook de wereldtitelstrijd laat hij links liggen.