Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 22 jun 2021

Oude F-16's vlogen in formatie de Elfstedentocht als afscheid van vliegbasis Leeuwarden

Om stil te staan bij het einde van de F-16-operaties vanaf Vliegbasis Leeuwarden vlogen dinsdagochtend drie F-16's in formatie de Elfstedentocht. De tocht gold als afscheidsvlucht, want de oude F-16-vliegtuigen worden niet meer gestationeerd op de Leeuwarder vliegbasis.

Over een rondje Elfstedentocht deden de F-16's ongeveer achttien minuten. Uiteindelijk werd het parcours twee keer gevlogen. "De Elfstedentocht is al schaatsend, zwemmend en fietsend gedaan, maar nog nooit vanuit de lucht. Wij zijn degenen die de Elfstedentocht het snelst volbrengen," zei Jayme Tol , de woordvoerder van Vliegbasis Leeuwarden, in een interview met de Leeuwarder Courant

Omdat de steden dicht na elkaar liggen was de tocht overigens niet gemakkelijk. "Omdat je in een formatie vliegt kun je wat moeilijker de bochten maken. We hebben de route daarop aangepast, waardoor we lichte bochten hadden." 

De verwachting is dat op 1 juli de laatste F-16’s naar Vliegbasis Volkel vliegen. Dan komt er na 42 jaar een eind aan F-16 operaties vanaf Vliegbasis Leeuwarden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan