Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 19 jun 2021

Huiden verrast marathontoppers, Ter Haar wint koninklijke sprint in Heerde

Demi Huiden en Luc ter Haar hebben de voorlopig laatste KNSB Reggeborgh Marathon van het seizoen gewonnen. Na een enerverende wedstrijd was Huiden de slimste. Zij reed haast ongemerkt weg uit de kopgroep en bouwde genoeg voorsprong op om de andere rijdsters voor te blijven. Fleur Veen en Elsemieke van Maaren kwamen op de meet te laat. Bij de mannen won Luc ter Haar de massasprint.

Foto : Glenn Wassenbergh

Op de korte baan in Heerde moesten beide pelotons maar liefst 118 ronden afleggen. Het leverde echter heel diverse wedstrijden op, die wel wat weg hadden van marathonwedstrijden op de kunstijsbaan. Bij de vrouwen wisten in twee etappes diverse vrouwen een ronde voorsprong te pakken. Uiteindelijk waren het naast Huiden, Van Maaren en Veen ook Brit Qualm, Gerline Crediet, Beau Wagemaker en Marijke Groenewoud. Laura van Ramshorst, Lotte Veenstra, Sandra Dekker, Maaike Verweij en Berit Gunderson pakten één ronde. 

Een traditionele marathonfinish volgde. Met nog zes ronden te gaan klonk de bel voor de dames met één ronde voorsprong. De vrouwen met twee ronden lieten het begaan, maar hadden niet door dat Huiden mee geslopen was. Op de streep had ze al meer dan een halve ronde voorsprong. De overige dames keken naar elkaar, maar vooral naar Groenewoud om het gat te dichten. Die leek niet van zins om al het werk in haar eentje op te knappen, maar hield het tempo er evengoed wel in. 

 

Intussen werd Huiden luid aangemoedigd door het aanwezige publiek in Heerde, dat weer mondjesmaat toegelaten werd. Het gaf de wedstrijd net weer dat beetje extra. Ook voor Huiden was het bijzonder, al was ze zich er nog niet heel erg van bewust dat ze aan het winnen was. "Mensen riepen dat ik moest juichen, maar ik dacht alleen maar dat ik moest sprinten naar de finish. En toen keek ik en kon ik echt juichen", vertelt Huiden door het dolle heen.

De overwinning is heel speciaal voor Huiden, die enkele seizoenen geleden nog een ware doodsmak maakte bij een wedstrijd in Heerenveen. Ze liep een zware blessure op en moest lang revalideren. "Ik besef het nog steeds niet helemaal dat ik gewonnen heb", zegt ze in Heerde na de huldiging. "Het is echt heel mooi en ook nog op deze manier. Ik zeg niet dat het een gelukstreffer is of toeval, maar er zijn zeker mensen beter dan ik."  

Koninklijke sprint
Waar de kopgroepen bij de vrouwen wel succesvol waren, hielden de mannen elkaar scherp in de gaten. Elke poging om weg te rijden werd in de kiem gesmoord. Timo Verkaaik probeerde het even solo, maar ook hij kreeg niet meer dan een halve ronde voorsprong. Het peloton hield de druk op de ketel en de ervaren rijder liet zich terugzakken. In de finale leek het Ronald Haasjes en Bart Hoolwerf zowaar te lukken, maar zoals bij vele eerdere uitlooppogingen stelde Jordy Harink ook hier orde op zaken.

Wat volgde was een koninklijke massasprint. De treinen van A6.nl, Jumbo-Visma en Konvi streden om de voorste posities en het tempo ging flink de hoogte in. Het was echter Marc Middelkoop die de sprint aanging met nog een ronde te gaan. Ter Haar zat daarachter in een uitstekende uitgangspositie en kon Middelkoop nog achterhalen. Bart Hoolwerf en Casper de Gier wisten de rijder van het KTT Midden eveneens nog te passeren en eindigden achter Ter Haar op de plekken twee en drie. 

Ter Haar kwam met een luide brul van ontlading over de streep. Daar was zeker een reden voor, zei hij achteraf. "Ik heb mezelf aardig wat druk opgelegd dit seizoen. Ik heb de laatste weken een paar mindere uitslagen gereden. Het was niet eens zo dat ik me slecht voelde, dus dan baal je wel dat je naar huis gereden wordt." Vandaag zette Ter Haar alles weer recht. "Het voelde de hele marathon al goed en de finale was geweldig met Gary en Evert die me super hebben afgezet."

 

Bekijk hier de uitslagen.

 

Door

Sjors Leek

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan