Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 jul 2021

Lianne van Loon is klaar voor het EK: ‘Ga er met heel veel vertrouwen naartoe’

Indra Médard en Fran Vanhoutte hebben het Radboud Internationaal Toernooi gewonnen. Médard was zowel op de puntenkoers als de one lap de beste, Vanhoutte had voldoende aan twee vijfde plaatsen om de overwinning veilig te stellen. Nederlands succes was er voor Moniek Klijnstra en Elsemieke van Maaren.

Foto : Neeke Smit

Het toernooi werd door bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni gebruikt als testwedstrijd om de tactieken van de nationale ploeg te perfectioneren. De ploegen reden voor het eerst in het nieuwe tenue en kregen van de bondscoaches soms bijzondere opdrachten mee om tijdens de wedstrijden uit te voeren. Voor sommige rijders was het al lang geleden dat ze met ploeggenoten een wedstrijd reden. Ook voor Lianne van Loon was het even wennen: “Normaal ben ik een van de eenlingen, dus dit was heel gaaf om te doen.”

De 21-jarige rijdster uit Gouda is klaar voor het EK, dat over twee weken in Portugal van start. Vijf weken geleden brak ze echter haar linker sleutelbeen tijdens een skeelertraining. Het was een onbenullig ongeval, maar even vreesde ze voor het ergste. “Het eerste moment baalde ik van de val en daarna dacht ik heel even dat het EK weg was. Dat ging echt heel even door mijn hoofd heen, maar toen ging de knop al om. Het was gebeurd en ik wilde zo snel mogelijk herstellen. Vier dagen later skeelerde ik alweer.”

Rust
Waar Van Loon normaal ook veel schaatst in de winter, was afgelopen seizoen teleurstellend. In het najaar moest ze nog herstellen van een hernia, niet veel later liep ze een coronabesmetting op. “In januari wist ik al dat het seizoen voorbij was. Ik heb daardoor veel kunnen investeren in fietstraining en een opbouw van het seizoen, waar je normaal al snel na de winter doorgaat.” Die gedwongen rust is haar uitstekend bevallen en zet haar aan het denken om dat voortaan misschien vaker te doen.

Al van jongs af aan combineert Van Loon het schaatsen en het skeeleren, al kon ze op de wieltjes meer meedoen voor de prijzen dan op het ijs. “Veel mensen kozen voor de langebaan. Ik kon nooit een keuze maken. Op de langebaan stond ik wel op het NK Sprint, maar ik reed mee om de laatste plekken. Dat is niet heel interessant ofzo. Het was vooral leuk dat ik er mocht staan.” Intussen is ze voor haar sport verhuisd naar Heerenveen en traint ze bij Manon Kamminga, aan wie ze naar eigen zeggen veel van haar vooruitgang te danken heeft.

Ondanks de vele trainingsuren van het vroege voorjaar verraste Van Loon zichzelf wel dat ze nu zo veel beter is dan vorige jaren. Bij de topsportwedstrijd in Rotterdam wist ze zelfs de puntenkoers te winnen en kon ze ook indruk maken op de marathon. “Ik ben heel erg vooruitgegaan op de lange afstanden, al was dat niet per se mijn doel. Het is vooral goed voor de 1000 meter. Dat het nu zo uitpakt is erg leuk.”

Vertrouwen
Mentaal is Van Loon intussen ijzersterk. Ze kende de afgelopen weken weliswaar wat tegenslag, de Zuid-Hollandse gaat vol vertrouwen naar het EK. “Ik kon wel heel verdrietig zijn om mijn gebroken sleutelbeen, maar dat heeft niet zoveel zin. Ik heb geen snelheid verloren. Er waren wel wat dingen die soms wat lastiger gingen en dat is niet met een dag weg. Het skeeleren gaat gelukkig prima en voor het EK is alles wel opgelost. Dat weet ik honderd procent zeker.”

Wat ze op het EK zou kunnen uitrichten weet Van Loon nog niet. Niet alleen is het twee jaar terug dat er op internationaal niveau echt een wedstrijd van groot belang werd gereden. Zelf heeft ze ook de nodige stappen gezet. “Als junior zat ik wel bij de besten van Nederland, maar ik won nooit echt iets. Ik mocht wel mee naar toernooien, al kon ik niet meestrijden voor de prijzen.” Nu staat ze er anders in, omdat ze zichzelf flink heeft verbeterd. Toch wil ze zich niet ergens op vastpinnen. “Maar ik ga er wel met heel veel vertrouwen naartoe.”

Van Loon moest op de one lap van zondag nog wel genoegen nemen met een plek naast het podium. Moniek Klijnstra won voor Fleur Huls en Stien Vanhoutte. De grote favoriet Fran Vanhoutte schakelde zichzelf uit in de halve finale. Bij de mannen wist Indra Médard de Nederlanders af te troeven. Glenn Nijenhuis kende een slechte start, maar wist zich nog knap op te werken naar de tweede plaats. Rémon Kwant eindigde op de derde plaats.  

Door

Sjors Leek

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan