Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 24 jan 2021

Ontlading en tranen bij ongenaakbare Schulting: 'Laten zien dat ik de druk aankan'

Met overmacht veroverde Suzanne Schulting in Gdansk haar derde Europese allroundtitel op rij. Ze deed het op de manier zoals ze wilde: alles winnen en voor de superfinale al zeker zijn. Na afloop kwam de ontlading bij de Friezin.

Foto : Rafal Oleksiewicz

Direct na de finish van de 1000 meter trok Suzanne Schulting het rode hoesje van haar helm af en wees naar het nummer: 1. Met haar derde afstandsoverwinning op het EK in Gdansk stelde ze, net als vorig seizoen, haar allroundtitel veilig. Met een grote grijns reed ze een ereronde met Nederlandse vlag, in een leeg stadion. "Ik ben heel trots en blij. Het is toch weer een titel en de manier waarop ik die gewonnen heb, is ook vet", glundert Schulting. "Op dit moment ben ik gewoon echt de beste. Het maakt niet uit in welke situatie ik terecht kom, ik kan het oplossen. Dat vertrouwen heb ik de afgelopen jaren gekweekt. Het is een stuk stabieler geworden."

Niet alleen fysiek gezien is Schulting sterker dan ooit, ook qua rondetijden komt niemand bij haar in de buurt. Hoewel het bij shorttrack in principe niet om de klok draait, geven die tijden wel een indicatie van hoe goed iedereen is, legt ze uit. Op de 1000 meter legt zij de slotronde af in 9,09 seconden, de rest mag blij zijn met een rondje van 9,20. "Je ziet de races van de andere rijders: ze gaan volle bak maar kunnen het niet afmaken, terwijl ik die tijden met mijn handen op mijn rug rijd. Dat geeft een lekker gevoel. Tijden an sich zijn niet belangrijk, maar je bent er zeker wel mee bezig."

Voor de superfinale was de buit al binnen voor Schulting, dus reed ze in dienst van teamgenote Selma Poutsma. Het strijdplan, waarbij Xandra Velzeboer voor de sprintpunten ging en Schulting afstopte, verliep gesmeerd tot het laatste rechte stuk. De Russin Sofia Prosvirnova probeerde langszij te komen en in een reflex gaf Schulting een duwtje in de rug aan Poutsma. Beiden werden bestraft met een penalty en Poutsma zakte van zilver naar plaats zeven. "Dat ga ik dus nooit meer doen in mijn carrière", zegt Schulting schuldbewust. "Maar ja, ik sta het liefst met twee oranje jackies op het podium." Poutsma, die eerst dacht dat de Europees kampioene per ongeluk tegen haar opbotste, is 'geen seconde kwaad geweest'. "Dit is heel zonde, maar ik zei meteen: 'Het is oké'. Ik wilde ook niet dat Suzanne zich er rot over ging voelen."

Een half uur daarvoor waren Schulting en Poutsma elkaar jubelend in de armen gevlogen na de gouden en zilveren medaille op die 1000 meter. Volgens afspraak pakte Poutsma in eerste instantie de leiding en nam Schulting deze met zeven ronden te gaan over. De Friezin trok vervolgens hard door met Poutsma in haar kielzog. "Ik zag toevallig op het scherm in het stadion dat de rest weg was", vertelt Poutsma. "Ik dacht: nu blijven staan en als tweede over die finish komen. Dit was een perfect race. Gisteren was niet mijn beste dag, maar vandaag maakte ik onbevangen de juiste keuzes en dat pakte mooi uit." Velzeboer strandde op de 1000 meter in de halve finales na een val. 

Op relay kon de Nederlandse ploeg, met Poutsma, Schulting, Velzeboer en Rianne de Vries, het weekend niet afsluiten met titelprolongatie. In een gevecht met Rusland en Italië ging Schulting onderuit. De Oranjeploeg kwam toch nog als derde over de meet. Het Russische team werd vervolgens gediskwalificeerd voor het hinderen van Schulting, waardoor Nederland opschoof naar zilver. De Europese titel ging naar Frankrijk. "Voor ons zat die gouden medaille er dik in", zegt Poutsma. "Het was allemaal heel krap op elkaar en dat zal nog wel vaker gebeuren. Dit is een goede oefening geweest. Iedereen staat nu te trappelen om op de WK te laten zien hoe sterk we zijn", klinkt het strijdlustig. 

Een jaar geleden raakte Schulting na het behalen van haar Europese titel geëmotioneerd door het besef hoe snel was gegaan met haar. Vanuit Polen praat de Friezin nu ontspannen en opgewekt over haar historische derde titel. "Ik heb laten zien dat ik de druk aankan. Druk die ik mezelf opleg, maar ook de druk die anderen mij opleggen. Ik rijd weer een weekend zonder fouten in het individuele toernooi. Dat is volgens mij een mooi gegeven." Toch was ze even daarvoor in tranen tijdens de medailleceremonie. Het werd de 23-jarige shorttrackster even te veel. "Het was de ontlading na zo'n toernooi, maar ook frustratie over de relay. Een mengelmoes aan emoties." Schulting moest vooral ook denken aan Lara van Ruijven, die vorig seizoen in Hongarije nog naast haar stond op het podium na de 1000 meter.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan