Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 27 aug 2021

Van Loon prolongeert titel op 500 meter: 'Nu deed ik het echt zelf'

Tegen een drietal van de Friese selectie wachtte Lianne van Loon op de openingsdag van de Daikin NK Inlineskaten in Heerde een zware klus. Vorig jaar wist ze het onderdeel 500 meter dankzij een uitstekende tactiek met Manon Kamminga op haar naam te schrijven, dit keer moest ze het in haar eentje opknappen. Des te gelukkiger was ze dat ze haar titel prolongeerde. "Vorig jaar deed ik het samen met Manon, maar nu deed ik het echt helemaal zelf."

Foto : Glenn Wassenbergh

Maya de Jong, Fleur Huls en Moniek Klijnstra waren de tegenstanders tegen wie Van Loon het in de finale moest opnemen. Klijnstra had een snelle start, maar ook Huls was sterk uit de startblokken. De jonge rijdster greep de leiding en daarachter liet Klijnstra een gat vallen om haar ploeggenote uit te laten lopen. Daar had Van Loon niet direct op gerekend. "Ik schrok een beetje van het gat, want ineens was het daar in mijn beleving. Ik dacht: oh nee, het is echt groot om te overbruggen. Ik moest er voor strijden, maar ik ben er zeker heel blij mee."

Tegen de drie dames uit Friesland moest Van Loon een list bedenken. Van tactiek was echter al vrij snel geen sprake meer. "De start pakken is voor mij lastig, dus ik wilde er uit de eerste bocht zo snel mogelijk voorbij. Dat ging niet zo soepel en toen was er geen tactiek meer. Het was zo snel mogelijk het gat dichten en om Fleur heen." De Goudse moest volop in de achtervolging en kon pas op het laatste rechte stuk haar wielen langszij duwen. "Het kwam aan op de laatste meters en ik zat in zenuwen te wachten. We wisten het allebei niet zo goed, maar uiteindelijk had ik hem wel."

Klijnstra liep in de voorronde al tegen een gevoelige nederlaag aan, toen ze in de serie op de streep juniore Patricia Koot ineens voorbij zag komen. De rijdster uit Sassenheim heeft een prima EK en een uitstekende Flanders Grand Prix achter de rug en kon dankzij een sterke wind en haar prima uithoudingsvermogen in de slotmeters nog flink aanzetten. De juniore was erg blij dat ze in de serie iemand als Klijnstra een loer kon draaien, al kon ze in de halve finale haar uitstekende serie geen vervolg geven. Ze won wél de titel bij de junioren door Bianca van der Meer en Janne Berkhout achter zich te houden. 

Bij de mannen ging de overwinning naar Rémon Kwant. De inlineskater uit Meppel moest bij de start rekening houden met Kay Schipper, die wel erg snel van de startstreep vertrok. "Misschien wel iets té snel", analyseerde Kwant de race. "Normaal ben ik als snelste weg, maar misschien stond ik nu een beetje te slapen." De sprinter zette alle zeilen bij en kon de West-Fries nog achterhalen. Kwant pakte de kop en gaf die niet meer af. Schipper kon zich goed handhaven op de tweede plek en thuisfavoriet Glenn Nijenhuis pakte het brons. Timo Lamme was de beste junior in de daguitslag en pakte zodoende de titel in die categorie voor Thomas van Oost en Maik Stam. 

Kwant was blij dat hij de titel op de 500 meter weer terugwon. Afgelopen jaar had hij een blessure aan zijn rib en moest hij de zege aan Rick Schipper laten. "De 500 is een fantastische afstand, dus ik ben blij dat ik hem terug heb." De lastige omstandigheden zorgden voor een rommelige wedstrijd, aldus Kwant. "Door de vele wind zit je erachter toch lekkerder dan op kop. Het moest van ver komen nu, maar voor de rest was het een heel goede rit. Ik pakte hem goed op en kwam alsnog als eerste in de bochten, dat was voor mij het belangrijkste."

Bij de junioren B was er goud voor Bret Groot en Marieke de Vries. Sophie Nijboer en Sem Spruit pakten de titel bij de kadetten. Bekijk hier de uitslagen.

Door

Sjors Leek

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan