Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 25 aug 2021

Mikai van Ommeren debuteert in Junior Grand Prix

In de tweede ISU Junior Grand Prix van het net begonnen seizoen is het uitkijken naar het bijna 17-jarige talent Mikai van Ommeren. Ze is de eerste van drie Nederlandse junioren-vrouwen die de komende weken in actie komen op dit niveau, wat vergelijkbaar is met de World Cup in het langebaanschaatsen.

Foto : Soenar Chamid

Van Ommeren, een dochter van een Japanse moeder en Nederlandse vader, rijdt donderdagmiddag de korte kür en wordt vrijdag tegen de avond op het ijs in Courchevel (Fra) verwacht voor de vrije kür. Julia van Dijk staat ingeschreven voor de wedstrijd in Kosice (2-4 september), terwijl Dani Loonstra tussen 15 en 18 september zal meedoen aan de Grand Prix van Krasnoyarsk. Degene die de hoogste score behaalt, mag naar de vierde wedstrijd waarvoor Nederland een startplaats heeft gekregen, in het Oostenrijkse Linz (6-9 oktober).

“Bij de start van een nieuw seizoen is het altijd spannend om erachter te komen hoe je ervoor staat, maar nu hebben de rijdsters al anderhalf jaar geen competitie meer gehad’’, zegt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB. Met Van Ommeren is er voornamelijk contact geweest via de mail. De andere twee hebben hun thuisbasis in Dordrecht. “In hun situatie was het wat eenvoudiger om zo nu en dan langs te gaan. Ook konden er via de KNSB ijsfaciliteiten worden geregeld in de periode dat er wegens corona niet meer in clubverband mocht worden getraind. Als ik afga op het ingezonden beeldmateriaal van alle junioren, ben ik aangenaam verrast. Ik ben reuze benieuwd hoe Mikai het donderdag en vrijdag tijdens de Grand Prix zal doen. Gelukkig is alles te volgen via de livestream.”

Zonder zich te hebben kunnen meten met concurrenten, constateert oud-rijdster Venhuizen dat niemand ‘heeft stilgezeten gedurende de coronaperiode. “Er is veel progressie gemaakt. Iedereen is vooruitgegaan. Daar zijn we heel erg blij om. Natuurlijk is het dan nog de vraag of de vrouwen dat ook direct in hun eerste wedstrijd kunnen laten zien. Ik hoop dat Mikai, Julia en Dani vooral heel stabiel zullen rijden. Een foutje maken is niet erg. Het is belangrijk dat alle drie vertrouwen opdoen voor het programma dat later dit seizoen nog volgt”, aldus Venhuizen.

“Alle drie hebben ze technisch aardig wat in huis. Nee, ze kunnen niet tippen aan de Russische meisjes die triple-triple springen, maar dat hoeft ook nog niet op deze leeftijd. De belasting van dergelijke sprongen is erg groot. Wij geven er de voorkeur aan de sporters op een veiligere manier op te leiden, in plaats van alleen volgens de trial and error methode te werken waar veel schaatsers niet tegen bestand zijn. Veel van hen moeten daardoor vanwege blessures al op 18- of 19-jarige leeftijd met kunstrijd-pensioen. Ons motto is: het gaat er niet om dat je als junior wint, maar dat je als senior je hoogste niveau kunt bereiken. Onze route is dus heel anders dan die van een topland als Rusland. We moeten zuinig zijn op wat we hebben.”

De verrichtingen van Mikai en de andere Nederlandse rijdsters zijn de komende weken te volgen via het YouTube-kanaal van de ISU. Meer informatie over de verschillende wedstrijden is te vinden via de kalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan