Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 30 okt 2020

Inlineskaters tussen de toeristen naar Madeira: 'Voor mijn gevoel bijna een EK of WK'

Nauwelijks een week nadat onze koning halsoverkop terugkeerde van wat een vakantieweek in Griekenland moest worden, reisden zeven Nederlandse inlineskaters af naar Madeira. Het tropische vakantie-eiland was namelijk afgelopen weekend het toneel van de Biosfera Rollerskate. "Het is wel een beetje dubbel. Als koning heb je wel een voorbeeldfunctie. Wij hebben er ook mee geworsteld."

Foto : Pedro Vasconcelos

Aan het woord is Rick Schipper. Samen met onder meer zijn broer Kay en Glenn Nijenhuis planden ze de trip naar het Portugese eiland, waar afgelopen weekend een groot internationaal deelnemersveld aan de start stond van de laatste inlinewedstrijden van het seizoen. "Mensen zien op social media alleen de mooie plaatjes. Ze zien niet de maatregelen die ze treffen tegen corona. Daarom heb ik zondag nog wel even wat geplaatst om uit te leggen wat er wordt gedaan."

Voorzorgsmaatregelen
Vanaf het begin van de coronapandemie heeft Madeira de dans grotendeels ontsprongen. De lokale overheid zette al snel een streng beleid op, met als effect dat er op het eiland relatief zeer weinig besmettingen zijn. Het eiland heeft dan ook geen negatief reisadvies (code geel). Ook de inlineskaters moesten voldoen aan de strenge toegangsregels. Met een negatieve testuitslag kwamen ze op het eiland aan, waarna ze nog een keer een PCR-test ondergingen. Na zes uur quarantaine in een hotelkamer was de uitslag bekend en mochten ze het eiland op. Dankzij het snelle systeem en de standaardregels (2 meter afstand en mondkapjes in het openbaar) zijn er op het eiland nauwelijks besmettingen.

"Het voelde wel een beetje raar, alsof er bijna geen corona is", vertelt ook Bianca Roosenboom. Toen de start van het marathonseizoen werd uitgesteld, koos de 31-jarige rijdster ervoor om alsnog af te reizen naar Madeira. "Alles was geregeld door de organisatie: temperatuurmetingen en een aparte ruimte per team." Zelfs in het hotel werd aan alles gedacht: "Op het buffet mocht je niks aanraken. Je moest aanwijzen wat je wilde en dan schepten medewerkers dat voor je op."

Dankzij alle voorzorgsmaatregelen durfde Roosenboom het aan om de reis te maken. "Ik heb gevraagd aan internationale rijders die er al waren hoe de situatie daar was. Toen ik hoorde dat het zo streng was, durfde ik het wel aan. Als het niet voor de wedstrijden was, was ik ook zeker niet gegaan. Het is eigenlijk net zo als met de Invitation Cup voor shorttrackers afgelopen week. Voor die wedstrijd haalden ze ook buitenlanders naar Nederland. Dat is hetzelfde principe als dat wij nu naar Madeira gingen."

Medailles
Zowel Schipper als Roosenboom hebben genoten van het wedstrijdweekend. Door de beperkte Nederlandse wedstrijdkalender keken ze uit naar meer competities. Op Madeira vonden ze wat ze zochten: de wedstrijden op de nieuwe Vesmacopiste waren van hoog niveau, de organisatie verliep strak en er was ook nog een sportieve beloning in de vorm van medailles en ereplaatsen.

Het hoogtepunt van het weekend was toch wel de aflossingswedstrijd. Het team bestaande uit Nijenhuis en de gebroeders Schipper moest het opnemen tegen het sterke Franse team met Gwendal Le Pivert, Ferrie Martin en Nolan Beddiaf, de wereldkampioenen van Heerde in 2018 en de nummers twee van vorig jaar. "Bij de laatste beurten lagen we tweede en bij de wissel van Kay op mij schoten we binnendoor", vertelt Schipper. "Daarna bleef het gat hetzelfde en waren ze kansloos. Ze hadden nog een hele discussie achteraf. Het verlies kwam denk ik hard aan", gniffelt hij.

Naast de zege op de aflossing werd Rick Schipper ook nog tweede op de 500 meter en de flying lap. Zijn broer Kay werd op dat laatste onderdeel derde en pakte zilver op de marathon. Nijenhuis werd knap derde op de 100 meter. "In Nederland hebben we deze zomer nog wel wat wedstrijden gehad met buitenlandse deelname, maar nu stonden allemaal kampioenen aan de start. De Franse ploeg had zelfs kwalificatiewedstrijden gehouden", vertelt Schipper over het sterke internationale veld. Roosenboom, die vierde werd op de afsluitende marathon, sluit zich daarbij aan. "Het was supergaaf en de snelheid was hoog. Voor mijn gevoel was dit bijna een EK of WK. Dit heb ik echt gemist."

Bekijk de volledige uitslagen: piste en sprint (marathon volgt).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan