Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 05 okt 2020

IJsmeester Boomsma vertrekt na bijna twintig jaar uit Thialf

IJsmeester Beert Boomsma heeft besloten om per 1 november het ijsstadion Thiaf te verlaten. Boomsma was bijna twintig jaar werkzaam in Heerenveen.

Foto : Neeke Smit

"Na een zomer nadenken heb ik de knoop doorgehakt. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging", zegt Boomsma tegenover de NOS. Hij weet nog niet wat hierna gaat doen. "Ik was verantwoordelijk voor de hele techniek van het stadion. Dus ik kan meer dan ijs maken." In de loop der jaren wist Boomsma samen met zijn team van Thialf de snelste laaglandbaan ter wereld te maken. 

Afgelopen seizoen werden er tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen nog vier baanrecords gereden. De tijd van 34,07 die de Japanner Tatsuya Shinhama in maart reed op de 500 meter noemt Boomsma als een van zijn hoogtepunten, evenals het baanrecord van Michel Mulder in 2013 (34,31) op diezelfde afstand. "Alles moet kloppen. Dat is bij de schaatsers zo en bij ons ook", vertelde Boomsma. Het was traditie geworden om een schaatser en zijn of haar ploeg te trakteren op oranjekoek na het rijden een baanrecord. 

Thialf-directeur Marc Winters betreurt het vertrek van Boomsma, maar vreest niet dat ijsbaan aan kwaliteit zal inboeten. Ook Boomsma benadrukte altijd dat hij het samen met zijn team deed. "Het is jammer dat Beert stopt, maar hij heeft zelf de keuze gemaakt", aldus Winters. De directeur spreekt zijn waardering uit voor de betrokkenheid van Boomsma tijdens de vernieuwbouw van Thialf. "En hij wist ook tijdens die verbouwing onder lastige omstandigheden goed ijs neer te leggen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan