Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 nov 2020

Sprinters Jumbo-Visma jagen op titel: 'Wil die krans zondagavond om mijn nek'

Met Ronald Mulder, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, Kai Verbij en Dai Dai N'tab staan er komend weekend maar liefst vijf voormalig nationaal sprintkampioenen aan de start van het Daikin NK Sprint. Team Jumbo-Visma vaardigt met Otterspeer, Verbij en N'tab drie titelkandidaten af. "Maar vlak ook Thomas Krol niet uit."

Foto : Sander Chamid

Thomas Krol
Krol, wiens specialiteit op de 1000 en 1500 meter ligt, ziet zichzelf niet als een kanshebber voor de Nederlandse titel. De 28-jarige sprinter, die van de zes deelnames één keer het podium haalde, is van mening dat de 500 meter te ver uit zijn comfortzone ligt. "Ik heb nog weleens de neiging om de 500 meter verkrampt te rijden, omdat ik onzeker ben en te graag wil. Dat leidt dan weer tot foutjes en die worden zeker op dit toernooi afgestraft", beweert Krol tijdens een digitaal persmoment van zijn team.

Een sprintvierkamp behoort niet tot zijn grootste hobby's, geeft hij toe De laatste keer dat Krol aan een dergelijk toernooi deelnam, was in 2018 (toen werd hij derde). De afgelopen jaren liet hij het NK aan zich voorbij gaan om zich te kunnen richten op de WK Afstanden. "Maar in deze tijd is het supergaaf dat we zo'n toernooi kunnen schaatsen", vervolgt Krol, die zichzelf weinig druk oplegt. "Ik kan zeker meedoen om de overwinning, maar ik zie mezelf niet als de grote favoriet. Het zal van mijn 500 meter afhangen hoe ver ik kan komen."

Hein Otterspeer
De favorietenrol behoort volgens Krol toe aan zijn ploeggenoten, die het allemaal al eens voor elkaar kregen om een titel te bemachtigen. Zo won Kai Verbij de nationale titel in 2016 en was Dai Dai N'tab al eens de beste in 2018. Hein Otterspeer won de Nederlandse titel als enige van alle deelnemers al twee keer: de winnaar van 2015 en 2019 wordt het komende weekend door zijn collega's gezien als één van de grote favorieten. "Ik zit goed in mijn vel en kijk het NK dan ook met heel veel vertrouwen tegemoet", reageert de 32-jarige Otterspeer op de favorietenrol.

Bij de Daikin NK Afstanden van begin deze maand behaalde hij zilver op de 500 meter en kwam hij een tiende tekort voor een medaille op de 1000 meter. Ook bij de trainingswedstrijden van de afgelopen weken liet hij zien in vorm te zijn. "Wanneer mijn NK geslaagd is? Als ik de krans zondagavond om mijn nek mag hangen", zegt hij zonder enige aarzeling. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik voor het podium ga, want mijn doel is om te winnen. Ik weet dat het erin zit, maar anderzijds weet ik ook dat er meer kapers op de kust zijn. Degene die de minste fouten maakt, wint."

Dai Dai N'tab
Otterspeer, die vorig jaar door twee valse starts uit het toernooi werd geschoten, noemt zijn teamgenoten Verbij en N'tab als grootste concurrenten. N'tab prolongeerde bijna vier weken geleden zijn nationale titel op de 500 meter dankzij twee 'stabiele races' van 34,8. "Ik haalde op het NK mijn basisniveau, maar er zat niks speciaals aan. Vorig seizoen reed ik in december 34,3, dus om een beetje in die richting te komen, moet er nog wel wat gebeuren", aldus N'tab, die weet dat hij met zijn 500 meters een gevaarlijke klant kan zijn voor het klassement. 

"Een vierkamp is misschien niet helemaal in m'n element, maar als ik een 34,5 kan rijden en het niveau van de 1000 meter van vorig jaar kan doorzetten, kan ik leuk meedoen en misschien wel winnen", aldus N'tab, die sinds deze zomer onderdeel uitmaakt van Team Jumbo-Visma. "Ik weet van mezelf dat ik snel uit het klassement kan liggen als ik niet vlekkeloos schaats. Mijn teamgenoten Verbij en Otterspeer zijn voor mij de favorieten, maar ik wil me zeker in hun titelstrijd gaan mengen."

Kai Verbij
De laatste favoriet uit de stal van Jac Orie is Kai Verbij. De voormalig Europees- en wereldkampioen nam sinds zijn overwinning uit 2016 niet meer deel aan een NK Sprint en vindt het 'zeldzaam' dat er zoveel goede rijders aan de start verschijnen. "Normaal waren er altijd twee mensen verzekerd van het EK of WK Sprint en daar was ik er vaak één van. Nu iedereen meedoet, wordt het toernooi een stuk mooier om naar te kijken. Degene die hem dit weekend wint, mag zich met recht de beste sprinter van Nederland noemen", stelt Verbij.

Of hij diegene is, durft hij niet te zeggen. Tijdens de Daikin NK Afstanden was hij naar eigen zeggen nog niet goed genoeg om mee te doen voor de overwinning (Verbij werd derde op de 500 meter en tweede op de 1000 meter), maar nu, vier weken later, voelt hij zijn oude niveau langzaam terugkomen. "Ik heb meer vertrouwen dan aan het begin van het seizoen, toen liet ik wat slechtere tijden zien. Ik hoop dat ik dit weekend kan laten zien dat ik sinds mijn overstap naar Jumbo-Visma progressie heb geboekt."

Volgens Verbij gaat de strijd om het goud tussen Otterspeer, N'tab, Krol, Nuis en hemzelf. Ook Jac Orie, coach van Jumbo-Visma, verwacht een spannend toernooi. "Over het algemeen rijdt iedereen meestal één slechte afstand. Degene die het toernooi wint, is vaak degene die de slechtste afstand het minst slecht rijdt", aldus Orie, die zich niet wil wagen aan een voorspelling. "Onze vier kandidaten hebben allemaal hun eigen speerpunten: Thomas komt vanuit de 1000 meter, Dai Dai vanuit de 500 en Kai en Hein kunnen beide afstanden goed rijden. Dat maakt het heel interessant."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan