Group 2
arrow copy Terug
Algemeen 26 nov 2020

OM eist in hoger beroep 3,5 jaar cel tegen Thialf-schutter

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een celstraf van 3,5 jaar geëist tegen de man die in 2017 voormalig directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis zou hebben beschoten. Het incident vond plaats bij het Thialf-stadion in Heerenveen.

Foto : Neeke Smit

Het OM gaat uit van een poging tot doodslag. De rechtbank veroordeelde de 60-jarige verdachte in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling. Het OM eiste toen vijf jaar cel. Zowel Van der W. als het OM ging tegen het vonnis in beroep.

Het OM is ervan overtuigd dat Van der W. op de avond van zaterdag 7 januari 2017 met een revolver heeft geschoten op Jonker. Jonker was schaatssponsor en die dag vonden er internationale wedstrijden plaats. Van der W. kwam naast de auto van Jonker staan, toen deze wilde vertrekken.

Volgens Jonker haalde Van der W. een wapen uit zijn zak. Hij reed daarop snel weg. Van der W. heeft toen geschoten, aldus Jonker, die een handwond opliep. Van der W. stelt dat Jonker een wapen bij zich had, wat hij wist af te pakken. Door het wegrijden kwam hij, de verdachte, ten val en ging ondertussen het wapen af.

De twee hadden een zakelijk conflict. Een overname van het bedrijf van Van der W. door Clafis was afgeketst. Van der W. zegt dat hij vanuit zijn woonplaats in Brazilië naar Thialf was gekomen om met Jonker te praten.

Van der W. werd na ruim zes maanden opgepakt in Spanje. Hij beriep zich eerst op het zwijgrecht. Later verklaarde Van der W. dat hij het wapen in een sloot bij Thialf had geworpen. Ook zijn simkaart had hij weggegooid. Atypisch gedrag van iemand die zegt slachtoffer te zijn, vindt het OM.

Volgens de advocaat van Van der W. verliep de overlevering door Spanje niet correct, waardoor het OM niet-ontvankelijk is. Ook zou er geen hard bewijs zijn. Zo zijn een wapen, kogel en huls nooit gevonden, evenmin schotsporen in de auto. Dit kan wijzen op een gaspistool, stelt de advocaat. Het OM sluit dit gezien de verwondingen uit.

Van der W. werd aanvankelijk ook verdacht van poging tot afpersing van Jonker, maar dit laat het OM vallen. Hierdoor valt de eis lager uit. Het hof doet 23 december uitspraak.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan