Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 01 nov 2020

Bergsma gedesillusioneerd: 'Er is mij een titel ontnomen'

Jorrit Bergsma kon zijn ogen niet geloven. Met de winnende tijd op de 10 kilometer leek de 34-jarige Fries een nieuwe nationale titel aan zijn palmares te kunnen toevoegen, maar de jury zette hem een paar minuten na zijn race uit de uitslag. Dat betekende dat niet hij, maar de 22-jarige Marwin Talsma er met de Nederlandse titel vandoor ging. "Dit is doodzonde."

Foto : Sander Chamid

Gedesillusioneerd staat Bergsma vlak na zijn diskwalificatie de pers te woord. Hoewel de Fries geen type is dat helemaal uit zijn plaat gaat, is de frustratie duidelijk van zijn gezicht af te lezen. Met een tijd van 12.51,71 heeft de stayer van Team Zaanlander de snelste tijd van de dag gereden, maar die blijkt enkele minuten later niets meer waard als hij door de jury wordt gediskwalificeerd. Volgens de jury zou de Fries zijn directe tegenstander (Marwin Talsma) hebben gehinderd door hem op de kruising geen voorrang te verlenen.

Bergsma wil daar niet in meegaan. "Ik heb altijd geleerd dat je 100 meter de tijd hebt om er samen uit te komen. Natuurlijk heeft Marwin voorrang omdat hij uit de buitenbocht komt, maar je hebt het hele rechte stuk om er samen uit te komen", uit Bergsma zijn ongenoegen. "Marwin beslist zelf om meteen naar de binnenbaan te gaan, waardoor hij zich heel even moet inhouden en overeind moet. Ik denk echt niet dat hij dat met opzet deed, maar voor mijn gevoel is dit een onnodige en onterechte beslissing."

Bergsma voelt zich bestolen. Hij had verwacht dat de jury er vanuit sportief oogpunt op dezelfde manier naar zou kijken als hij, maar dat bleek niet het geval. "De jury heeft mij een titel ontnomen en dat is doodzonde, helemaal omdat er in dit seizoen zoveel onzeker is", doelt de Fries op de huidige situatie omtrent corona. "Het is pakken wat je pakken kan en dit was een hele mooie prijs geweest om te hebben. Of het nou in een leeg Thialf is of niet, een titel is een titel en die telt. Als die dan wordt afgepakt, is dat ontzettend balen."

Talsma profiteert
Terwijl de één zijn gal spuwt over de beslissing van de jury, is de ander dolgelukkig dat hij zich voor het eerst in zijn carrière tot Nederlands kampioen mag kronen. Marwin Talsma, 22 jaar oud, verloor het onderlinge duel met Bergsma weliswaar met een miniem verschil (12.51,71 om 12.52,09), maar na diens diskwalificatie ging Talsma er uiteindelijk met de titel vandoor. "Ja, dit is geweldig", glundert de kersverse kampioen. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik hem liever op een andere manier had gewonnen."

Volgens Talsma was de 'wissel' met zijn voormalig teamgenoot een penibele situatie. "Ik zag Jorrit in mijn ooghoeken onderdoor komen en dacht: ik moet zo snel mogelijk achter hem langs, zodat we niet met elkaar in de clinch komen. Ik weet niet wat er verder gebeurde, maar ik moest even omhoog en een slag laten lopen", legt Talsma, die zelf een dik PR reed, uit. "Uiteindelijk moet je het samen zien op te lossen en dan kun je met elkaar verder. Het was zeker niet mijn intentie om hem uit de wedstrijd te rijden, zo ben ik niet."

Talsma kon aanvankelijk dan ook niet geloven dat Bergsma uit de uitslag werd geschrapt en dat hij als winnaar werd aangewezen. Even daarvoor had hij Bergsma nog gefeliciteerd en gecomplimenteerd met diens 'geweldige rit'. "Toen ik het te horen kreeg, dacht ik meteen: het zal toch niet met die kruising te maken hebben? Ik dacht eigenlijk dat we het goed hadden opgelost, maar de jury vond van niet. Natuurlijk vind ik het jammer voor Jorrit, maar een titel is een titel. Hier ga ik zeker van genieten!"

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan