Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 mrt 2020

Kingma en Velzeboer houden voorsprong vast en winnen NK junioren

Xandra Velzeboer en Niels Kingma hebben zondag in Leeuwarden de Nederlandse titel shorttrack bij de junioren veroverd. Beide schaatsers waren zaterdag al de beste op de 1500 meter en wisten zondag hun voorsprong met verve te verdedigen. Velzeboer domineerde het toernooi bij de vrouwen met overwinningen op alle afstanden en de superfinale.

Foto : Bert van Lobenstein

Het is de derde Nederlandse titel op rij voor Velzeboer, die de afgelopen twee jaar ook al de beste was bij de Junioren B. Vooraf voelde ze best wel de druk om te presteren. "Ik was best wel zenuwachtig, want als wereldkampioen op de 500 meter wil je toch laten zien dat je hier ook kunt winnen. Ik voelde vooral druk van mijn zusje", vertelt ze.

Dat zusje is Michelle, die achter Xandra als junior B tussen de A's het zilver pakte op dit kampioenschap. Anne Floor Otter pakte het brons. Ook al zijn de twee zussen, elkaar helpen in de wedstrijd zoals de broertjes Liu dat bij de wereldtop kunnen zit er nog niet in. "Het is wel gewoon een tegenstander", geeft Xandra aan. "Dan wil ik wel laten zien dat ik de beste ben. Ze is een hele goede schaatser, dus als ik van haar zou verliezen zou het geen schande zijn. Maar je moet voor jezelf rijden. De broertjes Liu kunnen elkaar heel goed helpen, maar ik denk dat wij daar nog niet zijn."

Eerste voor Kingma
Bij de mannen won Kingma zijn eerste Nederlandse kampioenschap. Hij versloeg zijn ploeggenoot en titelfavoriet Jens van 't Wout. Van 't Wout kende een valse start van zijn toernooi toen hij zaterdag ten val kwam in de halve finale van de 1500 meter. Met overwinningen op de 1000 meter en in de superfinale wist hij nog een zilveren medaille uit het vuur te slepen. Steyn Land eindigde op de derde plaats. 

Na de uitglijder van Van 't Wout hoefde Kingma, die overwinningen pakte op de 1500 en 500 meter, voor de superfinale enkel nog maar Land in de gaten te houden om de overwinning veilig te stellen. "Ik weet van hem dat hij graag afwacht tijdens langere races. Op het gegeven moment zat ik er lekker achter en het ging hard. Dan weet ik dat hij moe wordt en dat ik hem makkelijk kan inhalen. Dan is het klaar."

Voor het toernooi zag Kingma zichzelf wel als podiumkandidaat, maar dat hij aan het einde van het weekend de bovenste trede zou bezetten was nog wel een verrassing. "Je gaat natuurlijk altijd voor de winst, maar Jens was denk ik wel de grootste favoriet. Maar hij heeft een paar fouten gemaakt en uiteindelijk ben ik degene met de minste fouten. Voor een allroundtoernooi is dat het belangrijkste."

Bij de junioren B waren Diede van Oorschot en Jenning de Boo de snelste. Van Oorschot was vorig jaar nog kampioen bij de junioren C en wist een jaar later en een categorie hoger meteen weer te scoren. Bij de junioren C gingen de titels naar Angel Daleman en Niels Bergsma. Met name de zege van Daleman was opvallend, aangezien zij eigenlijk nog in een jongere categorie uitkomt. Voor het NK kreeg zij dispensatie om te starten en het 12-jarige talent was meteen haar soms twee jaar oudere concurrentie te snel af. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan