Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 14 mrt 2020

Jong en aanstormend: Angel Daleman

In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we de prestaties van jonge talenten onder de loep. Deze keer is het de beurt aan de 12-jarige Angel Daleman.

Foto : Bert van Lobenstein

Al het hele seizoen domineert een naam de uitslagenlijsten in de jongste categorieën: Angel Daleman. Op het NK Jeugdmarathon reed ze vanuit de start solo weg uit het peloton en won na zeven ronden met grote voorsprong, bij de Vikingrace won ze drie afstanden en het eindklassement en bij het NK shorttrack voor junioren versloeg ze als twaalfjarige meiden die twee jaar ouder zijn. Daleman was dit seizoen niet te stoppen en won alles wat los en vast zit. Wat is haar geheim?

"Ik weet zelf ook niet hoe het kan", vertelt Daleman vlak nadat ze in Leeuwarden de allroundtitel heeft veroverd op het NK shorttrack. Op dat toernooi mocht ze starten met dispensatie, want eigenlijk is Daleman nog te jong. "Ik was ook best een beetje zenuwachtig. In het begin reed ik alsof ik niets te verliezen had, maar ik had met mijn coach de afspraak gemaakt dat ik roze ijzers zou krijgen als ik het eindklassement zou winnen. Nu is dat nog gelukt ook! Soms denk ik ook: ik ben maar een apart figuur."

Oppassen
De hoofdmoot van Dalemans trainingen bestaan uit shorttrack. Op die discipline traint ze zo drie keer in de week, terwijl de klapschaatsen twee keer in de week ondergebonden worden. Is shorttrack dan ook haar favoriete onderdeel van het schaatsen? "Dat ligt echt aan het moment", verklaart ze. "Aan het begin van het seizoen ging het niet goed op de langebaan. Maar toen zei mijn coach dat ik rustig moest blijven en op mijn techniek moest letten. Daarna ging het steeds beter."

Met al die wedstrijden en trainingen is het belangrijk dat een talent als Daleman niet overbelast wordt. Om die reden is Benny Bruggemans, hoofdcoach van het RTC Dordrecht, de persoon die in samenspraak met alle andere begeleiders bepaalt wanneer er getraind wordt en wanneer de rustperiodes zijn. "Hij is de baas ja. Ik ga nu ook in de zomer bij het RTC trainen zodat ik meer begeleiding heb. Veel mensen zeggen: die Angel, gaat die niet overtraind raken. Maar ik ben niet de persoon die elke dag gaat trainen. Ik let echt wel op of ik moe ben of niet. En als ik moe ben, neem ik gewoon een paar dagen rust."

Vriendinnen
Bij haar trainingsgroep in Dordrecht zijn de ploeggenoten van Daleman niet alleen trainingspartners, maar ook nog eens haar vriendinnen én concurrenten. Daleman en haar beste vriendin Zoë Deltrap strijden onderling regelmatig om de eerste prijs en zo ook op het NK Shorttrack. In de superfinale verdedigt Daleman een lichte voorsprong. Alles lijkt goed te gaan, de twee rijden aan kop van de wedstrijd, totdat ze met nog enkele ronden te gaan samen onderuit gaan.

Als Deltrap na de race het ijs verlaat en zich in tranen op een bankje stort, gaat Daleman direct op haar af. "Dat vond ik echt heel zielig", zegt ze vol medelijden. "Ik gun haar echt alles, ook om te winnen. Meestal hebben we best moeite om elkaar in te halen, omdat we zo op elkaar zijn afgestemd en elkaar niet uit de baan willen rijden. Ik heb eigenlijk niet veel gezegd, haar vooral geknuffeld en liefde gegeven, want dat verdient ze. Ze is echt een topper." Ondanks de val behoudt Deltrap nog haar tweede plaats, Daleman verovert het goud.

Met de Nederlandse titel op zak verbaast de jonge alleskunner uit Leiderdorp zich nog altijd over haar eigen prestaties. "Het is allemaal een beetje raar", zegt ze over het feit dat ze met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Ambitieus als ze is heeft ze haar doel voor de komende jaren scherp voor ogen. "Goud op de Olympische Spelen", klink het stellig. "Het liefst in 2026. Dan ben ik 18 jaar. Suzanne Schulting was ook 19, of nee, toch 20. Al hoeft het ook niet de eerste keer per se goud te zijn. Ik ga mijn best doen voor 2026, maar als het vier jaar later is, is dat ook prima."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan