Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 16 jan 2020

Grote delegatie Nederlanders aan de start bij Winter World Masters Games

Afgelopen vrijdag zijn in Innsbruck de Winter World Masters Games (WWMG), 's werelds grootste wintersportfestival voor sporters van 30+, gestart. Vanaf donderdag vinden de eerste langebaanwedstrijden plaats. Namens Nederland staan er veertig mannen en vijftien vrouwen aan de start.

De WWMG is de tegenhanger van de Winter Youth Olympic Games voor de jeugd die gelijktijdig in het Zwitserse Lausanne en St. Moritz worden georganiseerd. De WWMG is als het ware de Olympische Spelen voor masters en valt onder auspiciën van de International Master Games Association (IMGA), een door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkende organisatie. 

In totaal gaan er meer dan 3100 atleten uit 56 verschillende landen in twaalf verschillende sporten onder het motto #Spirittogether in Tirol de strijd met elkaar aan. Het aantal deelnemers aan de WWMG 2020 verslaat daarmee zelfs het olympisch record van Pyeongchang 2018. Uiteraard ontbreekt Nederland als grootste schaatsland van de wereld niet. Bij het langebaanschaatsen hebben zich 55 Nederlanders aangemeld en daarnaast staat er ook één master bij het shorttrack en bij het kunstrijden aan de start. 

Oud-olympiërs
Onder de deelnemers zijn niet alleen sporters aanwezig die op een latere leeftijd actief aan wedstrijdsport zijn begonnen. Ook voormalig schaatstoppers en oud-olympiërs staan de komende dagen aan de start, waaronder de Japanse Tomomi Okazaki (inmiddels 47 jaar). Zij nam eerder deel aan de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City en in 1998 in Nagano. In Nagano stond zij zelfs op het podium en werd derde op de 500 meter achter de Canadese rijdsters Catriona LeMay-Doan en Susan Auch.

Op de deelnemerslijst staat ook de Duitser Günter Traub (81), die in 1964 al in het Oostenrijkse Innsbruck aan de start stond voor zijn eerste Olympische Spelen. Vier jaar later was hij er ook weer bij in Grenoble. Verder valt de naam op van Jalbaa Buji, die in 1964 de eerste deelnemer uit Mongolië aan de Olympische Spelen was. Blijf hier op de hoogte van de prestaties van de Nederlandse delegatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan