Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 16 feb 2020

Wüst geëmotioneerd na wereldtitel: 'Ik denk nog elke dag aan Paulien'

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar carrière de wereldtitel gepakt op de 1500 meter. In een tijd van 1.50,92 was ze nipt sneller dan haar directe tegenstander Evgeniia Lalenkova. De Russische werd tweede met 1.51,13. Brons was er eveneens voor Rusland, Elizaveta Kazelina noteerde 1.51,41.

Foto : Soenar Chamid

Wüst pakte haar eerste wereldtitel op de schaatsmijl in 2007, eveneens in Salt Lake City. Daarna was ze op de 1500 meter ook de beste van de wereld in 2011, 2013 en 2019. "Het is heel bijzonder: toen als 20-jarig broekie en nu als 33-jarige vedette", blikt ze zelf terug. "Het inrijden voelde vandaag heel goed, maar tegelijk was ik ook heel zenuwachtig. Na 700 meter dacht ik wel: oei dit is heel zwaar, maar ik ben desalniettemin heel trots."

Na de wedstrijd kwamen direct de tranen, de ouders van de kampioene en vriendin Letitia werden in de armen gesloten. "Letitia weet wat ik er allemaal voor doe en dat de afgelopen twee jaar zeker niet makkelijk zijn geweest na het overlijden van Paulien (Van Deutekom, red), als het op zo'n moment dan weer lukt is het extra mooi", luidt het geëmotioneerd. Ik denk elke dag nog aan Paulien en dat is een gemis dat nog heel lang nodig heeft om te slijten." 

Wüst mikte zondag naast titelprolongatie ook op een wereldrecord. De mondiale toptijd van de Japanse Miho Takagi (1.49,83, vorig jaar gereden in Salt Lake City) bleef echter buiten bereik. Daardoor wacht Wüst in haar unieke carrière nog wel altijd op haar eerste wereldrecord. "Natuurlijk had ik hem super graag gereden, dat heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven. Ik heb vandaag alles goed gedaan, maar de omstandigheden waren er helaas niet naar. Maar ik ben wel gewoon wereldkampioen en titels tellen, die pakken ze je nooit meer af." 

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan