Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 feb 2020

Franse justitie onderzoekt seksueel misbruik in kunstrijden

Justitie in Frankrijk is een onderzoek begonnen naar seksueel misbruik van minderjarigen in het Franse kunstschaatsen. Aanleiding is de getuigenis van tienvoudig Frans kampioene paarrijden Sarah Abitbol, die beweert dat ze tussen 1990 en 1992 meermaals is verkracht door haar toenmalige trainer Gilles Beyer. Abitbol was vijftien jaar oud toen het misbruik begon.

Het Openbaar Ministerie kondigde een vooronderzoek aan, waarin het wil proberen meer minderjarige slachtoffers van het misbruik te identificeren. Beyer heeft volgens het Franse persbureau AFP toegegeven dat zijn relatie met Abitbol destijds "intiem" en "ongepast" was en zijn spijt betuigd, maar de inmiddels 44-jarige Abitbol nam daar geen genoegen mee. Volgens haar zijn er meer slachtoffers.

Ze schreef haar onthutsende verhaal op in een vorige week gepubliceerd boek. "Hij begon vreselijke dingen te doen. Ik werd door hem verkracht toen ik vijftien was. Het was de eerste keer dat een man me aanraakte", schrijft ze over het misbruik door Beyer.

De Franse minister van Sport heeft voorzitter Didier Gailhaguet van de Franse kunstschaatsbond verzocht op te stappen. Gailhaguet was ten tijde van het vermeende misbruik al de baas in de sport. Hij heeft gezegd erover na te denken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan