Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 28 dec 2020

Janine Smit hangt schaatsen aan de wilgen

Met een persoonlijk record nam Janine Smit zondag afscheid van de topsport. Bij het WK Kwalificatietoernooi noteerde ze een tijd van 38,21 op de tweede omloop van de 500 meter en besloot ze die afstand als tiende. Na de race vertelde ze haar besluit aan familie en collega’s.

Foto : Soenar Chamid

"Het was wel even emotioneel om het uit te spreken, maar het is goed zo. Ik heb een mooie carrière gehad", vertelt de 29-jarige sprintster aan de Leeuwarder Courant. "Ik heb de laatste jaren elke keer weloverwogen de beslissing genomen om door te gaan en dan ging ik er ook weer vol voor. Nu kwam er meer twijfel."

Smit werd twee jaar terug nog verrassend Nederlands kampioen op de 500 meter. Daarmee verdiende ze een startplek voor de WK Afstanden in Inzell, waar ze samen met Jutta Leerdam en Letitia de Jong de allereerste wereldtitel op de teamsprint greep. In de World Cup was ze eveneens eenmaal de beste op dat onderdeel. In 2015 versloeg ze samen met Floor van den Brandt en Margot Boer de Russen in Heerenveen. 

Smit, die de afgelopen jaren uitkwam voor het Development Team Fryslân, is vooralsnog niet van plan om als trainer bij de schaatssport betrokken te blijven. Als haar trainer en schoonvader Henk Hospes een beroep op haar doet, wil ze gerust even bijspringen. Verder wil ze zich richten op een masterstudie Finance in Groningen.

Een bericht gedeeld door Janine Smit (@janinesmit)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan