Group 2
arrow copy Terug
Het ijs op 21 dec 2020

Gemeente zegt 'ja' tegen overkapping ijsbaan Geleen

De ijsbaan in Geleen krijgt binnenkort een opknapbeurt. De gemeente Sittard-Geleen gaat de komende jaren miljoenen uittrekken voor de renovatie van het sportcomplex Glanerbrook, waartoe ook de ijsbaan behoort. In 2024 moet de vernieuwde accommodatie haar deuren openen.

De huidige 400-meterbaan in Geleen is in 1988 geopend en is inmiddels naast de Jaap Edenbaan in Amsterdam de enige volledig onoverdekte ijsbaan in Nederland. Dat feit moet over enkele jaren tot verleden behoren. De nieuwe plannen voorzien namelijk in een volledig overdekte schaatshal. 

"Dankzij dit besluit kunnen we voortbouwen aan de toekomst van de ijsbaan en de vereniging", vertelt Jan de Koning, voorzitter van de Limburgse Schaatsvrienden, de schaatsvereniging voor Midden- en Zuid-Limburg. Naast zijn werkzaamheden voor de vereniging heeft De Koning de afgelopen elf jaar ook een belangrijke rol gespeeld in de zogenoemde taskforce die de overkapping van de ijsbaan in Geleen wilde realiseren.

De afgelopen twee jaar zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling beland. Nadat in 2017 nog een rapport verscheen dat voorstelde om de ijsbaan in zijn geheel te sluiten, lobbyde de taskforce intensief om de baan te behouden. Daartoe stelde zij onder het motto 'schaatsen op de zon, het kan in Limburg' een plan op dat voor 3,5 miljoen een overkapping met zonnepanelen voor de ijsbaan moest realiseren. 

El Dorado
Het nieuwe college van de gemeente Sittard-Geleen omarmde het plan deze zomer en breidde het uit met plannen om ook de ijshal op te knappen en een volwaardig wedstrijdzwembad aan te leggen. Het is de bedoeling dat het vernieuwde complex een belangrijke rol gaat spelen in de (inter)regionale sportvoorziening. Nu al trekt het zomerijs in de schaatshal ijshockeyploegen uit België en Denemarken naar de Limburgse ijsbaan. 

De Koning is enthousiast over de mogelijkheden die de overkapping van de ijsbaan kan geven voor het schaatsen in Limburg en voor zijn 330-leden tellende vereniging. "We gaan nu een volgende fase in. Als de ijsbaan straks overdekt is, denk ik dat het heel aantrekkelijk is voor trainingskampen.  's Ochtends schaatsen in Geleen, 's middags fietsen in de Limburgse heuvels. Dat moet toch een El Dorado zijn voor schaatsploegen? Dan hoef je niet meer naar Inzell, maar kun je lekker in Nederland blijven."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan