Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 17 sep 2019

Rusland domineert op Junior Grand Prix voor thuispubliek

De vierde Junior Grand Prix in Tsjeljabinsk werd gedomineerd voor Rusland. Voor thuispubliek werden de vier gouden medailles veroverd door Russische kunstschaatsers. Het paar Ksenia Akhanteva/Valerii Kolesov, ijsdansers Elizaveta Shanaeva/Devid Naryzhnyy en solorijdster Kamila Valieva zijn de eersten die zich kwalificeerden voor de finale in Turijn.

Foto : International Skating Union

De Russische Kamila Valieva pakte met gemak haar tweede eindzege van dit seizoen in de Junior Grand Prix. Landgenoten Kseniia Sinitsyna and Viktoria Vaslieva zorgden wederom voor een clean sweep op het podium. Valieva behield haar leidende positie na de korte kür, die is geïnspireerd op een schilderij van Pablo Picasso. In haar vrije kür landde de 13-jarige een viervoudige Toeloop in combinatie met een dubbele Toeloop en zes drievoudige sprongen.

Het bracht de winnares van de eerste Junior Grand Prix op een totaalscore van 221,95 punten. Sinitsyna maakte eveneens indruk met zes drievoudige sprongen, maar viel na een ondergeroteerde Loop en bleef op de tweede plaats staan met 204,25 punten. Vasilieva bracht twee keurige küren op het ijs en pakte met 198,79 punten het brons. 

Bij de mannen greep Petr Gumennik de overwinning voor zijn twee landgenoten Artur Danielian en Ilya Yablokov. De Rus stond op plaats twee na de korte kür, op bijna negen punten van Danielian. In de vrije kür liet Gumennik zeven drievoudige sprongen zien en ging voor een viervoudige Lutz, maar slaagde daar niet in. Desondanks schoof de rijder uit Sint Petersburg het goud met een totaal van 222,14 punten. Danielian, die vorig jaar WK-zilver pakte bij de junioren, scoorde 221,93 punten en zakte naar de tweede plek. Debutant Yablokov won brons met twee solide optredens (207,68 punten). 

Nieuwkomers
Ook bij het paarrijden was er een clean sweep voor Rusland. Ksenia Akhanteva en Valeri Kolesov werden eerste en verzekerden zich van een plek in de finale van de Junior Grand Prix. Na zilver in Lake Placid mocht het Russische paar nu op de hoogste trede van het podium stappen. Ze pakten de leiding na de korte kür en gaven deze niet meer uit handen. Een totaal van 185,05 punten was ruim genoeg om voor de nummers twee en drie te blijven. De zilveren en bronzen medailles gingen naar twee nieuwkomers: Iuliia Artemeva/Mikhail Nazarychev (178,31 punten) en Diana Mukhametzianova/Ilya Mironov (171,88 punten). 

Elizaveta Shanaeva/Devid Naryzhnyy dansten zelfverzekerd naar hun tweede overwinning op rij in de Junior Grand Prix en pakten daarmee hun eerste finaleplaats. Het team uit Moskou zette met level vier twizzles en een level vier spin een persoonlijk record neer van 171,07 punten. Hun landgenoten Diana Davis/Gleb Smolkin werden derde op de vrije dans en bleven op de tweede plek staan in het klassement met 158,27 punten. Zij moeten afwachten of het genoeg voor een plaats in de finale. Het Canadese duo Nadiia Bashynska/Peter Beaumont werd derde met een totaalscore van 149,05 punten en veroverde hun eerste medaille op de Junior Grand Prix .

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan