Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 01 sep 2019

Nieuwe skeelerpiste feestelijk geopend in Oldebroek

Vrijdagavond werd in Oldebroek een gloednieuwe skeelerpiste geopend die deel uitmaakt van een groter sportcomplex. Eduard Vinke, aftredend voorzitter van Skeelerclub Oldebroek, stond aan het roer van het project en neemt naar eigen zeggen met een gerust hart afscheid.

Foto : Erik Peek

Twee jaar lang werkte Vinke samen met een grote groep vrijwilligers keihard mee aan de accommodatie. Naast de aanleg van de skeelerpiste werden de al bestaande 400-meterbaan en de omliggende tennisbanen opgeknapt en een locatie voor bootcampen toegevoegd. Met een spectaculair feestje werd het park vrijdagavond geopend: zo kwam oud-inlineskater Elma de Vries, tevens helikopterpilote, de oud-burgemeester van Oldebroek persoonlijk naar het sportpark vliegen vanuit Groningen, waar hij nu burgemeester is.

"Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft ons jarenlang geholpen en dat heeft veel betekend", vertelt Vinke, die samen met de vereniging een ludieke manier bedacht om hem te bedanken. Op de symbolische afstand van 421,95 meter mocht hij met een stoet jeugdleden achter zich aan een baanrecord skeeleren, dat daardoor altijd op zijn naam blijft staan.

Na een aantal mooie woorden vanuit de provincie, de gemeente en de KNSB werd ook het nieuwe logo van het sportpark onthuld, waarna de vrijwilligers een prijs ontvingen. "Toen ik vanavond over de baan keek, was ik zo trots. Ik voel me rijk", aldus Vinke. 

Vereerd
Als klap op de vuurpijl kreeg de voorzitter zelf nog twee beelden uitgereikt. Een van de gemeente, voor het werk voor Oldebroek, en een van de vereniging (gemaakt door Harry Kamstra), gebaseerd op een skeelerfoto van toen Vinke zelf dertig jaar geleden zijn eerste wedstrijd won. "Het is heel herkenbaar en ik voel me heel erg vereerd. Daarna hield mijn dochter ook nog een mooie speech voor me", luidt het trots.

Naast zijn voorzitterschap bij de skeelerclub werkte Vinke bijna tien jaar als sectielid marathon voor de KNSB. "Ik neem met een goed gevoel afscheid. Hier in Oldebroek is het skeeleren begonnen. Het is de bakermat en dat blijft nu voortbestaan met deze piste. Dat vind ik belangrijk."

We hoeven ons trouwens geen zorgen te maken dat we Vinke na zijn vertrek niet meer tegenkomen langs de skeelerbaan. "Maar niet meer in functie", lacht hij. "Ik kan namelijk niet tachtig procent ergens voor gaan, alleen 110 procent, dus misschien als vrijwilliger. De skeelersport en Oldebroek zitten in mijn hart en dat zal ook nooit veranderen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan