Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 13 okt 2019

Zege voor Hoogerwerf en Van Ruijven op 500 meter Invitation Cup

Op de tweede dag van de KNSB International Invitation Cup zegevierden Lara van Ruijven en Dylan Hoogerwerf op de 500 meter. Hoogerwerf verzekerde zich daarmee van een startplek voor de eerste twee World Cups. Op de afsluitende relays was Nederland goed vertegenwoordigd met eremetaal.

Foto : Sander Chamid

In de finalerace namen Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Van Ruijven en de Française Tifany Huot Marchand het tegen elkaar op. Aanvankelijk pakte Schulting de leiding, maar deze werd overgenomen door Van Ruijven. In de voorlaatste ronde ging Schulting onderuit en schoof Van Kerkhof op naar plek twee. Met een close finish ging de overwinning naar Van Ruijven, voor Van Kerkhof en Huot Marchand. De Française pakte haar tweede bronzen medaille van dit weekend. 

Bij de mannen greep Dylan Hoogerwerf vanaf de start de koppositie. Halverwege de race probeerde Stijn Desmet hem met een inhaalactie voorbij te steken, maar zag deze mislukken en de Belg zakte wat terug. Met de bel voor de laatste ronde pakte Itzhak de Laat de tweede positie over en verwees Desmet naar plaats drie. Hoogerwerf reed overtuigend naar de overwinning en pakte daarmee een wereldbekerticket voor de eerste twee wedstrijden in Noord-Amerika. 

Ticket
"Het is het fijn om te merken dat ik in vorm ben en goed heb gereden. Nu weet ik zeker dat ik individueel mag starten", vertelt Hoogerwerf, die vrijdag tweede werd op de 1500 meter. Vorig seizoen begon Hoogerwerf met twee blessures achter elkaar waardoor hij later op stoom kwam en pas in januari weer alles kon rijden. "Stel ik had hier minder goed gereden, dan had ik waarschijnlijk nog wel een grote kans gehad om mee te gaan naar de World Cups voor de relays. Maar het is natuurlijk altijd lekker om hier goed te rijden."

Vier rijders waren voorafgaand aan de KNSB International Invitation Cup al zeker van individuele deelname aan de eerste twee World Cups: Schulting, Van Ruijven, De Vries en De Laat. Zij hebben op de afgelopen WK in Sofia finalepunten gehaald en daarmee een startplek verdiend. Conform de selectieprocedure voegt de winnaar van een individuele afstand op de Invitation Cup zich bij dit viertal. De volledige selectie wordt later bekendgemaakt. 

De Invitation Cup werd afgesloten met de finales van de aflossingen. Op de mixed relay kwamen twee Nederlandse ploegen in actie. Het werd een felle strijd tussen de ploeg Nederland C bestaande uit Xandra Velzeboer, De Vries, Jasper Brunsmann en Bram Steenaart en het team Nederland B met Anne Floor Otter, Schulting, Dennis Visser en De Laat. Samen met Frankrijk spurtten de teams richting de finish en Team Nederland C klopte de rest nipt. De B-finale werd met overmacht gewonnen door Team Nederland D. 

Clean sweep
De aflossing bij de vrouwen leek wederom een één-tweetje te worden voor Oranje, maar Anne Floor Otter kwam halverwege de race ten val en daarmee waren de kansen verkeken. Het andere Nederlandse team nam afstand samen met de Franse ploeg en op de streep werd het nog even spanning. De overwinning ging naar Nederland, voor Frankrijk en Duitsland. De Fransen kregen echter een straf voor een verkeerde aflossing waardoor de gevallen Nederlandse ploeg alsnog derde werd. 

In de finale van de mannen stonden liefst drie Nederlandse ploegen die er een onderlinge strijd van maakten. Het team zonder gekleurde hesjes (met Daan Breeuwsma, Brunsmann, Hoogerwerf en Steenaart) nam al gauw de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Daarachter vochten NTS'ers De Laat, Visser, Melle van 't Wout en Friso Emons tegen de relayploeg van RTC Noord/Wadro. In de slotfase werd het tempo flink opgeschroefd. De Laat wist met een fraaie actie de tweede positie te heroveren en vast te houden voor Team Wadro. 

Het landenklassement over de 1500 meter van vrijdag, de 500 meter en aflossingen werd gewonnen door Nederland, voor Frankrijk en Hongarije.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan