Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 24 okt 2019

Kelly Schouten bij Team easyJet herenigd met nichtje Irene en langebaan

Sinds 2016 reed Kelly Schouten enkel nog marathonwedstrijden. Ook al rijdt ze nu voor het vijfde seizoen in het zwart en geel van ZiuZ, dit seizoen valt de marathonploeg van Valentina Berga-Belloni onder de vlag van Jillert Anema. Het betekent een hereniging met haar nichtje Irene, maar ook met het langebaanschaatsen. Want bij Team easyJet worden beide disciplines gecombineerd.

Foto : Hidde Muije

Het leek er deze zomer enige tijd op dat de vertrouwde kleuren van ZiuZ niet in het marathonpeloton zouden terugkeren. De sponsor zou stoppen en Bianca Bakker, Elsemieke van Maaren en Chantal Hendriks vonden elders onderdak. In eerste instantie wist Schouten niet zo goed of ze nog door wilde. "Ik was altijd wel goed, maar niet goed genoeg om te winnen. Dat is alleen wel waar ik het voor doe, dus heb ik een aantal jaren gehad dat ik het plezier miste. Daar moet je het in het marathonschaatsen wel van hebben, dus de twijfel sloeg toe."

Twee overwinningen behaalde de 24-jarige schaatsster tot nu toe in haar carrière. Na haar debuutzege in Haarlem in 2015 was het twee jaar later in Deventer opnieuw raak. Naast het schaatsen bleef Schouten werken en studeren, maar nu ze sinds deze zomer bij Team easyJet mee traint heeft ze daar nu minder tijd voor dan voorheen. "Dat ik bij Team easyJet een plekje heb gekregen, geeft wel een boost om er nog een jaar helemaal voor te gaan."

Onbevangen
Na een arbeidsintensieve zomer kijkt Schouten uit naar de winter. Het was al een tijdje terug dat Schouten met een ploeg vol fulltime schaatsers optrok. Waar ze voorheen naast het schaatsen veel andere dingen deed, was ze in aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen zes weken lang op trainingskamp. Mede dankzij haar werkzaamheden als trainster bij de skeelerafdeling van RTC Noordwest kwam het rijden van skeelerwedstrijden er ook niet van. "De zomer heeft lang genoeg geduurd", zegt Schouten dan ook als de winter voor de deur staat en ze de competitie weer opzoekt.

Rondjes toeren tussen de bergen🏔 #livigno #teameasyjet

Een bericht gedeeld door Kelly (@schoutenkelly) op

Een paar weken terug reed ze voor het eerst in drie jaar weer een 3000 meter. Op het snelle ijs van Inzell reed ze prompt een nieuw persoonlijk record. Of ze zenuwachtig was om na zo'n lange tijd weer alleen in de baan te staan? "Nee hoor, want er staat ook niet zo veel druk op. Mijn hoofddoel blijft de marathon. Het is heel leuk als het langebanen goed gaat en ik kan daar ook zeker stappen in zetten, maar ik heb niet het gevoel dat het daar moet gebeuren. Ik ga onbevangen die wedstrijden in."

Op haar hoofddoel, de marathon, kon ze zaterdag het eerste feestje al vieren in Amsterdam. Ploeggenote Marijke Groenewoud reed uit een kopgroep van drie naar de overwinning. In de einduitslag zag Schouten zichzelf terug op de achtste plaats. In de pelotonsprint eindigde ze als vijfde achter haar nichtje Irene, die in het lichtblauwe pak van zusterploeg Royal A-ware rijdt. Dankzij de overwinning en de achtste plaats van Kelly staat ZiuZ er ook direct goed voor in het ploegenklassement.

Familie
Hoewel ze op de marathon in een ander kleur pak rijden, wordt Schouten bij Team easyJet herenigd met haar oudere nichtje Irene. In 2015 reden de twee voor het laatst bij elkaar in de ploeg. Oude tijden herleven dus voor de familie Schouten. De 29-jarige Irene heeft in die jaren de nodige ervaring opgedaan en daar kan Kelly alleen maar van leren. De tweevoudig wereldkampioene op de mass start helpt Kelly bij het aanpassen in de ploeg. "Omdat je familie bent, help je elkaar met alles. Irene helpt mij op technisch vlak en geeft ook vaak wel aan achter wie ik het beste aan kan als het een zware training wordt. Op mijn beurt kan ik dat in de marathon weer terugbetalen."

💃🏼🥂✨

Een bericht gedeeld door Kelly (@schoutenkelly) op

Ook buiten de trainingen om hebben de twee veel aan elkaar. Ze komen allebei uit West-Friesland en reizen daardoor veel samen naar de training in Heerenveen. Kelly heeft wel een tijdje in Heerenveen gewoond, maar woont tegenwoordig weer in Noord-Holland. "Thuis ben ik veel meer op mijn plek dan in Heerenveen. Ik kon er niet echt aarden en had er vooral sporters als sociale contacten. Ik vind het fijn dat ik thuis af en toe wel over andere dingen kan praten. Mijn vriendinnen, die inmiddels helemaal uit de sport zijn, vragen wel hoe het gaat en zijn geïnteresseerd, maar daarna gaat het weer over doodnormale dingen."

Zelf ziet Schouten haar leven niet als topsportleven, ook al zit ze wel op een schema waarin ze fulltime topsport bedrijft. Door ook veel thuis te zijn en bewust uit de sportersomgeving te treden, houdt ze enigszins afstand. Het geeft haar het gevoel dat ze er deze winter weer volledig voor kan gaan. "Ik schaats al heel lang op landelijk niveau en heb al vaak de top-tien gehaald. Alleen doe je het daar op het gegeven moment niet meer voor. Nu is het weer een stuk serieuzer. Als ik een keer minder zin heb, train ik gewoon een keer zonder zin. Ik merk dat ik de mindset heb om ervoor te gaan."

Door

Sjors Leek

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan