Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 18 okt 2019

'Als yin en yang' gaat Stefan Due Schmidt met broer Philip op marathonavontuur

250 dagen per jaar is Stefan Due Schmidt van huis. Samen met zijn jongere broer Philip reist de Deen de hele wereld rond om hun schaatsdromen na te jagen. Die reis bracht hem in het verleden al meermaals naar Nederland, maar dit jaar is anders dan anders. Met zijn tweeën zullen ze marathons gaan rijden in het tweede team van Jillert Anema. Alles in het teken van de olympische droom: goud op de mass start in Beijing.

Foto : Hidde Muije

Vorig jaar in PyeongChang kwam het eerste deel van de olympische droom al uit. Samen met Viktor Hald Thorup kwam Stefan in actie op de mass start. Met een dertiende plaats op zak is Beijing voor de 25-jarige schaatser logischerwijs de volgende stap. Naast de mass start is er echter nog een onderdeel waar de Denen voor de overwinning willen strijden. "Dit wordt het eerste jaar dat Denemarken een ploeg naar de World Cups afvaardigt op de team pursuit", klinkt het trots. "Ik geloof dat we meer kunnen dan enkel de som van ons drieën als individuele rijders."

De reis van Due Schmidt heeft hem voor het begin van het schaatsseizoen terug naar Heerenveen geleid. In de Europese trainingsgroep, ondersteund door de ISU, traint hij samen met atleten uit andere kleine schaatslanden, waaronder ook de drie Denen. Daarnaast kunnen de gebroeders Due Schmidt meedoen aan de Nederlandse competities in de mass start en de marathon. "Het is heel leuk om weer te racen. Wereldwijd zijn er niet zo heel veel wedstrijden als deze, dus ik doe er zoveel mogelijk. Elke race is toch een soort van training en daar hoort de marathon ook bij."

Olympic 🥇 for ugliest cry? 😅🤔 Just when crossing the line of the finale of the Mass Start at my first Olympics, I got super emotional... don't really know where it all came from, but I am blaming these 3 people I meet right after the race: 1st @jesperdc who has been my coach since 2008 and who's arms I skated straight into after the finish. He said how proud he is of me and I said how thankful I am for all his supoort. I would not be there without him. 2nd @thorupviktor who is one of my best friends since we started skating in 2003 and he just made the best individual Winter Olympic result in all of Denmark's history!! And now we got to skate around the Olympic oval, arm in arm. 3rd (and definitely the biggest to blame) my mom @meretedues was at the stands and when I saw her it was definitely game over with holding back the tears. Not much to say, I've had the most loving and supportive parents together with @snaps_from_schmidt and I am so lucky. I love you all. And also @elenarigass who's the last "family member" of this trio with Viktor, Elena and me - lead by Jesper. We made it, we did well and I hope (and think) we'll be back together at Olympics in 4 years. Thanks. 🙏 #PyeongChang2018

Een bericht gedeeld door Stefan Due Schmidt (@stefan_due) op

"Het is heel gaaf om met AB Texel Group mee te mogen schaatsen in de Topdivisie", gaat Stefan enthousiast verder. "De afgelopen jaren deed ik al zoveel mee als mogelijk was, maar ik had nooit echt de focus op de marathon. Ik schaatste mee en zag het als goede training." Waar Philip vorig seizoen in Alkmaar won bij de beloften, was Stefan nog niet bovenin de uitslagen terug te vinden. "Dit jaar zullen we zien of we met het team misschien ook een goed resultaat kunnen neerzetten."

Pionieren
De broertjes Due Schmidt zijn van huis uit inlineskaters. De marathon voelt voor hen als thuiskomen. "De langebaanwedstrijden voelen meer als training, terwijl de marathons en mass starts echt als een wedstrijd voelen. Het is een meer natuurlijke vorm van racen en daar houd ik van." Het rijden in het peloton geeft hetzelfde gevoel op schaatsen als op inlineskates.

Dat Stefan toch ook op de schaats terechtkwam, was mede te danken aan zijn inlinecoach, die hem in de winter het ijs op stuurde. "In de winter kon je beter op het kleine ijsbaantje in Kopenhagen rijden dan op de weg", vertelt hij. "Toen was dat prima, omdat ik nog nooit geschaatst had. De baan is de laatste vier jaar niet open geweest, maar als ik er nu terug zou komen zou ik niet zeggen dat daar ijs lag als je zag hoeveel zand en bladeren er tussen zat."

Tie up the shoelaces. Pull up the socks. Zip up the suit and trail the path. . . . A new training week has started! Enjoy, have fun and go work on getting closer to those goals ✌️ . . . #isudevelopment #etg2022 #europeantraininggroup #beijing2022

Een bericht gedeeld door European Training Group (@etg2022) op

Nadat hij via een Nederlander in Denemarken hoorde over het bestaan van de Vikingrace, ging het balletje rollen. Na zijn optreden op het onofficiële Europees kampioenschap voor de jeugd kwalificeerde hij zich al gauw voor de World Cups voor junioren. Sindsdien is het combineren van schaatsen en inlineskaten de standaard, al voelt hij zich nog altijd meer inlineskater dan schaatser. "Ook al heb ik op de Olympische Spelen gestaan, diep van binnen ben ik nog altijd inlineskater."

Broederliefde
Stefan en Philip trekken al hun hele leven met elkaar op. De twee Denen verblijven momenteel in Terherne, een dorp aan het Sneekermeer op zo'n twintig minuten rijden van Heerenveen. Een boot hebben ze alleen niet tot hun beschikking. De Deense schaatsbond heeft niet de financiële middelen voor luxe hotels, laat staan voor boottochtjes over de Friese wateren.

"Het is fijn om met mijn broer en mijn beste vriend (Thorup, red.) op pad te zijn", aldus Stefan. "Als je ieder jaar zo lang van huis bent, is het prettig om je familie dichtbij je te hebben. Mijn vriendin uit Ecuador is hier ook sinds het inlineseizoen afgelopen is. Nu we met zijn allen voor langere tijd in Nederland zijn, begint het gelukkig iets minder op een trainingskamp te lijken en iets meer op een thuis."

Om de tijd te doden hebben de twee broers sinds deze zomer gezamenlijk een podcast uitgebracht. In de Due Power Podcast bespreken ze de laatste ontwikkelingen in de schaats- en skeelerwereld. Via deze weg krijgt hij het gevoel iets terug te kunnen geven aan de sport. Ook al zou hij best trainer willen worden later, als topsporter moet je egoïstisch zijn om de top te halen. Voor Due Schmidt geen hippe Instagram-posts of gesponsorde berichten voor sponsoren, de Deen kiest liever voor een goed gesprek.

It's official The Due Power Podcast is now online! 🙌🔥 This will be the World's first Speed Skating podcast about Inline & Long-Track Speed Skating, and it's produced by us; the Due Power brothers: Philip Due Schmidt & Stefan Due Schmidt - and we are really excited to get this up and running! The first 4 episodes are up, starring; Diogo Marreiros, Simon Albrecht,, Etienne Ramali, Frank Fiers & Pascal Briand. They are some really good ones, that I loved making and learned a lot in the proces. I hope you'll enjoy listening as well. HOW TO LISTEN? Go find the episodes by searching "The Due Power Podcast" on Apple Podcast, Spotify, Google Podcast, YouTube or whichever podcast app you use on your phone (see links below)! You can also find all the info on "The Due Power Podcast" or "Stefan Due Schmidt" Facebook pages. Please go give it a listen, subscribe to get notified for future episodes, give us some feedback & spread the word about the podcast so more people can get something from this! Thank you very much in advance, it means a lot to us! Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/the-due-power-podcast/id1475589392?l Spotify: https://open.spotify.com/show/3W761hofmzrR9OuBAu7lwk Google Podcast: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuc3ByZWFrZXIuY29tL3Nob3cvMzU3MjI2OC9lcGlzb2Rlcy9mZWVk YouTube: https://www.youtube.com/user/StefanDS1994/videos?view_as=subscriber Spreaker: https://www.spreaker.com/show/theduepowerpodcast #DuePower #TheDuePowerPodcast

Een bericht gedeeld door Stefan Due Schmidt (@stefan_due) op

"Het is ook een beetje mijn reactie op alle social media", luidt zijn uitleg. "Ik denk dat het beter is om honderd mensen dertig minuten lang te boeien, dan 1000 mensen voor één seconde met een foto. In een podcast kun je het veel meer over de essentie van dingen hebben dan enkel hashtags. We hoeven ook echt niet de beste van de wereld te spreken. Enkel de mensen die iets van waarde kunnen toevoegen en delen met anderen. Sommigen kiezen ervoor om te Netflixen of op social media te zitten, ik kies hiervoor om goede en zinvolle gesprekken te kunnen hebben en ze tegelijkertijd ook te delen met anderen."

Net als alle dingen die hij doet, is ook de podcast een project van de twee broers samen. "We zijn een beetje als yin en yang. Verschillen behoorlijk, maar houden elkaar in evenwicht." Of dat ze ook sterker maakt als team op het ijs? "Philip is een hele goede voor in de ontsnapping en ik ben de betere sprinter. Als hij nou in elke ontsnapping gaat, zorg ik wel dat ik elke sprint win", lacht hij. "We verschillen als persoon en als schaatser en dat gaat goed samen."

Door

Sjors Leek

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan