Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 01 nov 2019

Schulting noteert nieuw Nederlands record bij eerste World Cup

In Salt Lake City is voor de Nederlandse shorttrackers het wereldbekerseizoen van start gegaan. Op de openingsdag werden de kwalificaties verreden voor de 500 en 1000 meter. Van de 1500 meter en de verschillende aflossingen stonden de kwartfinales op het programma.

Foto : Sander Chamid

Op de 1000 meter verbeterde Schulting met 1.27,287 haar eigen Nederlands record. Met die tijd plaatste ze zich eenvoudig voor de kwartfinale. Ook Rianne de Vries kende weinig problemen. Marijn Wiersma werd in een dik persoonlijk record vierde, waarmee ze niet door ging naar de kwartfinale. Bij de mannen kwam Dennis Visser na een incident met Ryan Pivirotto en Vladislav Bykanov ten val, wat hem een plek in de kwartfinale kostte. Ook Daan Breeuwsma en Jasper Brunsmann werden uitgeschakeld.

Ook op de 500 meter, die dit weekend twee keer wordt verreden, konden er records bijgeschreven worden. Xandra Velzeboer scherpte het oude nationaal juniorenrecord van Schulting aan naar 43,921. Net als Lara van Ruijven plaatste zij zich op beide 500 meters voor de volgende ronde. Yara van Kerkhof kwam op de tweede 500 meter na een chaotische race net tekort, maar plaatste zich wel op de eerste afstand. Bij de heren werden Visser, Brunsmann en Itzhak de Laat uitgeschakeld. Ook Bram Steenaart redde het ondanks een persoonlijk record niet. Dylan Hoogerwerf plaatste zich op beide 500 meters. 

Europees en wereldkampioene Schulting domineerde haar kwartfinale van de 1500 meter en is morgen te zien in de halve finale. De Vries werd in haar race aan de kant gezet door Hanne Desmet. De Belgische werd weliswaar voor haar actie bestraft, maar de Friezin veroverde geen plekje in de volgende ronde. De 19-jarige Wiersma reed een persoonlijk record, maar kwam tekort voor een plek in de halve finale. 

Bij de mannen kwam Breeuwsma ten val nadat hij werd aangetikt door de Oekraïner Oleh Handei. Ook Steenaart werd uitgeschakeld, maar de debutant noteerde wel een persoonlijk record. De Laat koerste ietwat afwachtend, maar was op tijd met zijn inhaalacties om als tweede over de streep te komen en plaatsing voor de halve finale af te dwingen. 

Relays
Op de mixed relay plaatsten Breeuwsma, De Laat, Schulting en Van Ruijven zich voor de halve finale van zaterdag, al moesten zij achter Rusland wel genoegen nemen met de tweede plaats in hun heat. De vrouwen, met de vertrouwde opstelling van Van Ruijven, De Vries, Schulting en Van Kerkhof, plaatsten zich eveneens voor de halve finale. De mannen reden met Visser, Hoogerwerf, De Laat en afmaker Breeuwsma naar de winst in hun heat, nadat De Laat op knappe wijze een slippertje van Visser rechtzette.

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan