Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 01 nov 2019

Noorderrondrit wijzigt parcours van toertocht en neemt Stedum op in route

Op de algemene ledenvergadering van de IJsvereniging Noorder Rondritten heeft de vergadering ingestemd met een voorstel tot het wijzigen van de route. Voortaan wordt tijdens de toertocht van 85 kilometer vanuit Appingedam het dorp Stedum aangedaan.

De IJsvereniging Stedum spant zich al enkele jaren in om opgenomen te worden in de route van de Noorderrondrit. De organisatie heeft het afgelopen jaar samen met de betrokken clusters naar mogelijkheden gezocht om dit te kunnen realiseren. Het voorstel is tijdens de jaarlijkse ledenvergadering aangenomen, meldt IJsvereniging Noorder Rondritten op haar website.

Het toevoegen van Stedum op de route heeft tot gevolg dat een ander deel van de route verdwijnt. Het keerpunt Oosterhogebrug wordt geschrapt, wat inhoudt dat de rijders van de toertocht uit Appingedam voortaan keren in Ruischerbrug. De wedstrijd en de lange toertocht (160 kilometer) blijven Oosterhogebrug wel aandoen en komen niet in Stedum. Hiermee blijft de stad Groningen onderdeel van het traject.

De Noorder Rondritten is een van de natuurijsklassiekers in Nederland. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt de tocht gehouden over de kanalen van de provincie Groningen. De eerste Noorder Rondritten werden gehouden op 8 januari 1940 en is sindsdien elf keer verreden. Op 8 januari 1997 vond de wedstrijd voor het laatst plaats, vier dagen na de (tot nog toe) laatste Elfstedentocht. Arnold Stam en Neeke Smit kwamen destijds als eerste over de finish. 

Wellicht wordt Stedum al spoedig als onderdeel van de Noorderrondrit bezocht daar de weergoden een strenge winter voorspellen. Of dat genoeg zal zijn voor een daadwerkelijke tocht zal moeten blijken. De organisatie laat in ieder geval weten er klaar voor te zijn en de startbewijzen zijn al te koop via de website. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan