Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 mrt 2019

Wüst: 'De koek is op, meer zit er niet in mijn lijf'

Na de eerste dag van het WK Allround in Calgary gaat Miho Takagi aan de leiding. Nadat ze op de 500 meter een dik persoonlijk record reed, kon ze op de 3000 meter de schade genoeg beperken. Martina Sablikova maakte indruk met een nieuw wereldrecord op de 3000 meter en volgt op ruime afstand van Takagi.

Foto : Huub Snoep

Ireen Wüst zocht na de eerste twee afstanden zwaar teleurgesteld het rijdershotel op. Op de 500 meter ging het mis bij de wissel, waar ze vanuit de binnenbocht Takagi voor moest laten gaan. "Ik moest inhouden en dat was jammer, anders had er wel een persoonlijk record voor me in gezeten."

Als vanouds zette ze de knop om, vastberaden om op de 3000 meter te knallen. "Ik dacht dat ik wel een 3.56 moest kunnen neerzetten. Technisch reed ik wel goed, maar ik denk dat nu echt tegen de grenzen van mijn lichaam aanloop. Ik wil heel graag, maar meer zit er echt niet in mijn lijf. Het is een lang en zwaar seizoen geweest." Met tranen in de ogen: "De koek is op."

Desondanks blijft ze vechten voor het best mogelijke resultaat. "Ik hoop dat ik morgen iets meer energie heb. In Inzell (WK Afstanden, red.) reed ik een fantastische 1500 meter en ik hoop dat ik dat morgen ook kan laten zien."

4732 dagen
Waar Wüst zichzelf kansloos acht, lijkt de wereldtitel uit te lopen op een tweestrijd tussen Sablikova en Takagi. De Tsjechische maakte zaterdag indruk door het wereldrecord van Cindy Klassen uit de boeken te rijden. De 3.53,34, die stamt uit 2006, werd jarenlang als onhaalbare tijd beschouwd. Na maar liefst 4732 dagen is dat record nu verleden tijd. Sablikova wist drie honderste van de tijd af te halen en bracht 3.53,31 op de klok. Achter de ontketende Sablikova reed De Jong naar de tweede plaats. 

In het klassement verdedigt Takagi morgen op de 1500 meter een voorsprong van bijna drie seconden op Sablikova. De Jong en Wüst volgen op de plaatsen drie en vier. Johan de Wit, de Japanse bondscoach, verwacht ook een scenario waarin Sablikova naar de 6.40 gaat op de vijf kilometer. Maar Miho moet ook een 6.56 kunnen rijden", aldus De Wit. Hij hoopt dat het gat, nu bijna een vol punt, op de 1500 meter wordt verdubbeld. "Een voorsprong van 20 seconden moet voldoende zijn voor de titel."

Ook De Jong beseft dat de titelstrijd nog slechts gaat tussen Takagi en Sablikova. "Toch ga ik me niet zo maar neerleggen bij een derde of vierde plek", zegt de Friezin. "Ik kijk alleen omhoog. Eerst de 1500 meter, dat wordt echt alles of niks." In die vechtmodus loopt De Jong juist het gevaar om te vergeten wat ze moet doen om de beste prestaties uit haar lichaam te halen: "Diep zitten, mijn kniehoeken houden, rustig blijven in mijn hoofd en zijwaarts blijven afzetten."

Na een persoonlijk record op de 500 meter, waar ze blij mee was, ging het niet goed op de 3000 meter. "Ik liet me een beetje gek maken door Sablikova, waardoor ik alleen maar heb lopen harken… Ik wil hier het beste uit mezelf halen en dat is op 3000 meter niet gelukt. Ik wil te graag, dat is mijn valkuil. Technisch was het gewoon niet goed. Daar baal ik wel van." Fysiek is ze echter in orde en dus blijft ze optimistisch. "Vandaag was het net niet, op naar morgen.”

Lees hier alles over het WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan