Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 mrt 2019

Schulting ongeschonden door kwalificaties WK Shorttrack

Op de openingsdag van het WK Shorttrack in Bulgarije heeft Suzanne Schulting geen fouten gemaakt. Op alle drie de afstanden wist de topfavoriete zich te plaatsen voor de finalewedstrijden van zaterdag en zondag.

Foto : Soenar Chamid

Op de 1500 meter was Schulting de enige Nederlandse die zich plaatste voor de halve finale. In een ijzersterke kwartfinale met ook Alyson Charles, Elise Christie en Kexin Fan moest Schulting het zien te schoppen tot de beste twee. Dat lukte, door op slinkse wijze in de slotronde Christie nog te passeren voor de winst in de heat. Dankzij de snelle rit mocht Fan ook door, Charles werd het kind van de rekening.

Ook op de 500 en 1000 meter schaatste Schulting zich met gemak bij de geplaatsten. Lara van Ruijven kende een slechte start van het toernooi. Met penalty's op de 1000 en 1500 meter is ze alleen nog op de 500 meter in de race voor een medaille. Rianne de Vries plaatste zich op de 500 en 1000 meter voor de volgende rondes. 

"Ik ben alle afstanden constant en stabiel doorgekomen", zei Schulting tevreden. "Dat is het allerbelangrijkst van zo'n dag als vandaag. Het waren niet de minste tegenstanders die ik trof op de 1500 en 1000 meter. Maar wie mijn tegenstander ook is, ik laat me er niet door afschrikken."

'Zure nasmaak'
Bij de mannen bereikte Itzhak de Laat de halve finales op de 1500 meter. Ook op de 500 meter wist hij zich te kwalificeren voor de kwartfinale van zaterdag, nadat hij zich in de voorronde vanaf de lastige vijfde startpositie naar voren had gewerkt. Op de 1000 meter liep De Laat echter tegen en penalty aan na een onhandige inhaalactie op de Oekraïner Handei.

"Meestal voel ik goed aan wanneer iets kan of niet. Ik dacht nu dat ik hem er voor kon gooien, maar dat was gewoon niet zo. Ik reed hem half de baan uit, dan is het terecht dat je een penalty krijgt", constateerde hij na afloop, al bleef hij wel positief. "Mijn eerste afstanden gingen prima. Ik ben in vorm, misschien wel in de beste vorm van dit seizoen. Als je dan net dat laatste ritje verknalt, houd je toch een zure nasmaak over aan die eerste dag."

Dylan Hoogerwerf werd uitgeschakeld op de 1500 meter en liep op de 500 meter tegen een penalty aan in de voorronden. Op de 1000 meter werd hij weliswaar derde in zijn voorronde, maar mocht dankzij een snelle eindtijd alsnog door naar de heats. In de heat wist Hoogerwerf achter Thibaut Fauconnet als tweede over de streep te komen, waardoor hij zondag in Sofia van start mag in de kwartfinale.

Lees hier alles over het WK Shorttrack. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan