Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 09 mrt 2019

Kulizhnikov verpulvert wereldrecord 500 meter

Hij was zijn wereldrecord zaterdag voor twee races kwijt: Pavel Kulizhnikov. Op de eerste 500 meter tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City scherpte zijn Japanse collega Tatsuya Shinhama het record aan tot een razendsnelle tijd van 33,83. De Rus zette daar echter zelf in de laatste rit 33,61 tegenover. Yuma Murakami reed de derde tijd (34,11).

Foto : Sander Chamid

Dat er hard gereden zou worden op het Amerikaanse ijs was met de lage luchtdruk geen verrassing. Toch viel het al in de eerste races met twee valpartijen op dat de schaatsers moeite hadden met de snelheid. Door ijspreparaties werd het programma flink verstoord, maar alsof ze er geen last van ondervonden wisten beide mannen onder de 33,98 te duiken, waarop het wereldrecord sinds november 2017 stond. Kulizhnikov reed deze tijd destijds tevens op het ijs van Salt Lake City en was daarmee de eerste man onder de 34 seconden. 

Dames
Bij de dames werd er geen wereldrecord gereden, maar wel een twee na snelste tijd ooit voor de Japanse Nao Kodaira. Ze snelde naar een rappe 36,47. Net als de tijden van de andere vrouwen in de top drie, Vanessa Herzog (36,85) en Angelina Golikova (36,93) was dit een nieuw persoonlijk record. 

De Nederlandse sprinters, zowel bij de vrouwen als mannen, vielen voor de wereldbekerfinale buiten de top-12 en kwamen zodoende niet in actie in Salt Lake City.

Voor de sprinters staat zondag nog een tweede 500 meter op het programma. Klik hier voor de volledige uitslagen en tussenklassementen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan