Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 jun 2019

'Leren, ontwikkelen en opleiden' op negende schaatstrainerscongres

Op zaterdag 15 juni bezochten een kleine 180 trainers het 9de schaatstrainerscongres in Garderen. 'Leren, ontwikkelen en opleiden' was het thema dat KNSB, NLCoach en NSTV als kapstok gebruikt hadden om het dagprogramma in te vullen.

"Daar is natuurlijk een heel ruime uitleg bij mogelijk", zegt Jurre Trouw, doelgroepmanager Trainers & Vrijwilligers bij de KNSB, "maar dat wilden we ook zo. En dat is geloof ik ook goed gelukt." Niet alleen door de samenwerking tussen de KNSB, belangenorganisatie NLCoach en schaatstrainersvereniging NSTV was de invulling van het programma heel gevarieerd. Er werd geprobeerd volop te linken naar concrete, praktische tips voor de trainers.

"Daarnaast hebben we ook bewust gezocht naar multidisciplinariteit. Er kwam shorttrack, langebaan en kunstrijden aan de orde", zegt Trouw. En dan was er nog een mooie afwisseling in het programma door deels plenaire sprekers, zoals Robin van Galen en Martin Hersman en een aantal 'mini-colleges' door vijf RTC-trainers.

De rol van de RTC-trainers is volgens Trouw een heel bijzondere. "Deze trainers hebben toch een unieke positie en wij vinden het belangrijk dat zij de enorme hoeveelheid kennis, die zij bezitten, doorgeven aan onze verenigingstrainers. En dat kunnen zij ook! Een trainer gaat na afloop van het congres graag naar huis met een heleboel praktische tips, met concrete ideeën hoe hij of zij in de toekomst iets kan gaan doen."

Wat voor Trouw het meest is blijven hangen van de dag? "Het enthousiasme van alle deelnemers! Hun reacties die ik opving tijdens de pauzes op wat ze gehoord en geleerd hadden waren zó positief. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, als we een lustrumcongres mogen organiseren voor deze mensen!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan