Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 24 jun 2019

Derde NK G-inlineskaten wederom een succes in Almere

Afgelopen zaterdag vond het derde Nederlands kampioenschap G-inlineskaten plaats. Rijders van diverse schaats- en/of skeelerverenigingen met een G-groep kwamen uit heel Nederland naar Almere toe voor dit evenement.

Foto : Vincent Riemersma

Zo'n 38 sporters met een (verstandelijke) beperking streden om de Nederlandse titel en felbegeerde rood-wit-blauwe trui, maar het gaat om meer dan dat. Het NK levert een bijdrage aan de 'inclusieve samenleving'. Het gevoel van winnen zorgt ervoor dat de deelnemers veel zelfverzekerder worden.

Dit biedt kansen voor verdere ontwikkeling. Mensen met een beperking moeten ook volwaardig meedoen in de maatschappij en onbeperkt kunnen sporten. Meedoen is belangrijk dan winnen, iedereen met een (verstandelijke) beperking kan deelnemen aan dit NK en gaat naar huis met een medaille.

In de ochtend werden er divisioningwedstrijden (een vorm van series/voorrondes) verreden, waarna 's middags de finales plaatsvonden en de prijzen werden verdeeld. Bij de vrouwen kroonde Sophie Oud zich tot nationaal kampioene op de 100 en 300 meter. Tessa Botman zegevierde op de 500 en 1000 meter. Bij de heren reed Djim Pieters op de 100 meter naar de overwinning en schreef Max Vrielink de 300 meter op zijn naam. De 500 en 1000 meter werden gewonnen door Ewald van Bussel.

In samenwerking met Stichting Super COOL! , de Almeerse Schaatsvereniging en de KNSB werd dit NK voor de derde keer in Almere georganiseerd. "Wij organiseren ook Special Olympics-wedstrijden en trainen met deze doelgroep, dus wij weten wat we moeten doen", vertelt Anton Spaans, organisator en trainer van ASV Almere.

De afgelopen vijf weken verzorgde ASV Almere skatetrainingen en werden twaalf ASV-leden klaargestoomd voor het NK. "Voor ons was de donderdagavond het feestje van de week. Het is gewoon heerlijk om te doen, het geeft jezelf heel veel terug", aldus Spaan die deze training samen met vrijwilligers begeleidde.

De samenwerking geeft goed aan dat het G-sporten als volwaardig wordt gezien. "Wij zijn drie jaar geleden samen met de KNSB begonnen om een NK te organiseren voor deze doelgroep. Nu voor de derde keer, maar dat maakt het ook weer bijzonder. De intentie is vanuit ons en de KNSB om dit ook de komende jaren een vervolg te geven. Als andere verenigingen zich aanmelden om het NK te organiseren is dat helemaal prima, als het maar wordt doorgezet; dat is het belangrijkste", besluit Spaan.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan