Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 25 feb 2019

'Wat zij hier heeft gepresteerd, is uitzonderlijk'

Superlatieven kwam Johan de Wit tekort om zijn bewondering voor Miho Takagi uit te spreken. De 24-jarige Japanse was de grote verrassing op het WK Sprint in Heerenveen. Achter de ongenaakbare Nao Kodaira veroverde Takagi het zilver, nog vóór tweevoudig wereldkampioene Brittany Bowe. "Dit is echt heel bijzonder!"

Foto : Soenar Chamid

Het is de droom van Takagi om in één seizoen op het podium te staan bij het WK Sprint én het WK Allround. Veel kansen heeft ze daar echter niet meer voor, aangezien de toernooien vanaf volgend jaar gecombineerd worden. In deel één van haar missie slaagde ze afgelopen weekend met vlag en wimpel: Takagi verbaasde zichzelf met twee vierde plekken op de 500 meter en werd op de 1000 meters tweede en eerste. De tweede plek in het klassement zorgt echter toch voor een bedroevend gezicht bij de regerend wereldkampioene allround.

"Ik wilde heel graag goud winnen en ik had eigenlijk wel gedacht dat ik het gat van één seconde op Nao kon goedmaken, maar ze was te sterk", zegt Takagi enigszins teleurgesteld. De Wit, bondscoach van de Japanners, vond de prestatie daarentegen bewonderenswaardig. "We kwamen hier met het idee – vooral ik – dat ze eventueel brons kon pakken als alles mee zou zitten. Dat ze het tot op de laatste afstand spannend houdt, is echt heel knap. Ze is een uitzonderlijk talent", aldus De Wit.

Dennis van der Gun, sprintcoach van de Japanse ploeg, is ook lovend over de prestaties van Takagi. "Er zijn maar weinig mensen die dit kunnen. Anni Friesinger stuurde net een berichtje met felicitaties, zij heeft twee keer beide titels gewonnen. Miho kan goed starten en als ze zich meer op sprint zou toeleggen, kan ze nog beter worden. Maar de 1000 en 1500 meter zijn de afstanden waarop ze olympisch of wereldkampioen wil worden. Ze heeft nu in ieder geval een zilveren medaille en die neemt niemand haar meer af."

Een dag na het WK Sprint stapt Takagi alweer in het vliegtuig richting Canada, waar volgende week het WK Allround op het programma staat. In Calgary hoopt ze haar wereldtitel te prolongeren, al is het de vraag hoe ze haar 'late aankomst' zal verdragen. "Ik heb geen idee of dit toernooi mijn prestaties volgende week zal beïnvloeden, maar ik denk wel dat het een goede training was voor de 500 en 1500 meter", stelt Takagi. Op de vraag wat ze leuker vindt, allround of sprint, schudt ze lachend haar hoofd. "Lastige vraag! Het is allebei moeilijk, maar wel exciting."

Voor De Wit is het ook een groot vraagteken hoe zijn pupil volgende week aan de start staat. "Dit hebben we nog nooit zo gedaan. Nadat zij de beslissing heeft genomen om aan het WK Sprint mee te doen, heb ik een plan gemaakt. Vanaf Inzell zijn we bijvoorbeeld met tijdzones bezig geweest om haar zo goed mogelijk voor te bereiden op de toernooien. Ze kan zeker winnen, maar Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Martina Sablikova zijn ook heel goed. Als ze wint, hebben we het gewoon heel goed gedaan en mocht ze niet winnen, dan was dit het zeker waard geweest."

De Wit wil nog wel even benadrukken dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de ISU de toernooien vanaf volgend jaar samenvoegt. "Wat is de winst hier nou van? Al is er maar één iemand die je hiermee benadeelt, het is flauwekul om het op hetzelfde tijdstip te houden. Ik hoop echt dat de opzet nog eens verandert, want dit is doodzonde."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan