Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 24 feb 2019

Oppermachtige Kodaira sprint naar tweede wereldtitel

In een uitverkocht Thialf sloeg Nao Kodaira na haar nederlaag op de WK Afstanden keihard terug. Met vier podiumplaatsen schreef ze overtuigend het eindklassement op haar naam. Miho Takagi, de wereldkampioene allround van 2018, maakte opnieuw indruk en pakte dankzij een zege op de afsluitende 1000 meter de zilveren plak. Brittany Bowe veroverde het brons.

Foto : Sander Chamid

Eerder op de dag was 'boze kat' Kodaira met een tweede overwinning op de 500 meter al uitgelopen op haar directe concurrenten Bowe en Takagi. Op de slotafstand wist Takagi in een directe confrontatie in de laatste bocht weliswaar enige afstand te nemen, maar zij kon haar landgenote geen enkel moment echt in gevaar brengen. De wereldkampioene op de kortste afstand, Vanessa Herzog, was een halve seconde langzamer dan gisteren. Met haar vijfde plaats verloor ze het zicht op de wereldtitel sprint. 

"Het was mijn droom om in Thialf kampioen te worden", aldus een opgetogen Kodaira. "Ik voel me een beetje Nederlands. Er zijn zoveel mensen komen kijken, allemaal in het oranje. Het was heel mooi. Op de 500 meters heb ik het gewonnen. De 1000 meter ging wat moeilijker, maar ik dacht: als ik geen fouten maak, kan ik kampioen worden."

Na haar goede races van zaterdag reed Sanneke de Neeling opnieuw twee stabiele afstanden. Haar twaalfde tijd op de 500 meter en zesde op de 1000 was aan het eind van de dag goed voor plek zes in het klassement. "Ik ben hartstikke blij", reageerde De Neeling na afloop. "Ik heb een hele goede tweede dag gereden en een zesde plaats is gewoon hartstikke mooi."

Proces
Ook Jutta Leerdam klom een plekje in het klassement. Dankzij een sterke 1000 meter (vierde plaats) zag ze haar naam terug op de tiende stek. Letitia de Jong consolideerde haar plaats en sloot het toernooi af als dertiende. Ondanks een betere slotdag was De Jong over het algemeen niet tevreden.

"De 500 meter van vandaag was goed en dat is ook het niveau wat ik zou moeten kunnen laten zien over vier afstanden. Maar helaas is dat niet gelukt", vertelt ze na afloop. "Het is vooral de technische uitvoering van m'n races waardoor het niet snel genoeg gaat, want fysiek ben ik gewoon in orde. Anders is het verschil tussen de ene en de andere race ook niet zo groot."

"Hoe kan dat? Daar moet ik even goed naar kijken zodat het niet nog een keer gebeurt. Het is ook een proces, ik ben dit seizoen best wel vooruit gegaan en dan moet je het ook op de momenten dat het er toe doet, en graag wil, moet je het ook neer kunnen leggen. Van een vol Thialf heb ik absoluut genoten, maar sportief gezien had ik op meer gehoopt dus daar ben ik wel teleurgesteld over." Voor De Jong rest nu nog de wereldbekerfinale in Salt Lake City, en wellicht sluit zij haar seizoen af bij De Zilveren Bal in Leeuwarden.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan