Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 feb 2019

Ook relayteams door naar hoofdtoernooi World Cup

In Turijn wordt dit weekend de wereldbekerfinale verreden. Het is de laatste krachtmeting voor het WK Shorttrack, die over een maand plaats vindt in Sofia. Op de eerste dag staan alle kwalificaties op het programma van de individuele afstanden en de relays. Hoe vergaat het de Nederlandse heren?

Foto : Sander Chamid

500 meter
De kortste afstand staat dit weekend tweemaal op het programma. In de eerste omloop wisten Daan Breeuwsma en Jasper Brunsmann de kwartfinales te bereiken. Breeuwsma maakte een mooie actie binnendoor en kwam als tweede over de meet in zijn heat. Brunsmann knokte zich in zijn race naar voren vanaf de laatste startpositie. Hij lag op de derde plek op het moment dat de Chinees Shuai Yang en de Kazach Denis Nikisha voor zijn neus onderuit gingen. Op volle snelheid kon Brunsmann geen kant op en dook ook de kussens in. Na het bekijken van de videobeelden kreeg de Kazach een penalty en werd Brunsmann toegevoegd aan de kwartfinales.

Melle van 't Wout vocht in zijn heat voor wat hij waard was, maar kwam niet verder dan plaats vier. De race werd gewonnen door de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Van 't Wout had daarvoor een rommelige voorronde. Net na de eerste bocht raakte hij even verstrikt in een struikelpartij van de Hongaar Andras Sziklasi, maar Van 't Wout hield zich staande. Met een mooie actie buitenom reed hij vervolgens naar plaats twee. 

Itzhak de Laat wist als tijdsnelste op de tweede 500 meter ook de kwartfinales te bereiken. Dylan Hoogerwerf kreeg een toevoeging na penalty voor Charles Hamelin en is er ook bij in de volgende ronde. Brunsmann werd in de voorronde van de tweede omloop bestraft met een penalty.

1500 meter
Op de 1500 meter hebben Friso Emons en Itzhak de Laat de halve finales bereikt. In een sterke kwartfinale met onder andere Charles Hamelin uit Canada en de Italiaan Tommaso Dotti nam Emons in eerste instantie de leiding, maar dat duurde niet lang. In de slotfase probeerde de jongeling buitenom naar voren te komen, maar Dotti verdedigde zijn koppositie. Hamelin profiteerde uiteindelijk van de onderlinge strijd en kwam als eerste over de finish, gevolgd door Emons. Op basis van zijn tijd was die tweede plek voldoende.

Itzhak de Laat zat in het begin van zijn race van voren, maar zakte later even terug. Met nog vijf ronden te gaan kwam De Laat wederom naar voren gereden achter Steven Dubois die het tempo opschroefde. De Canadees verdedigde zijn leidende positie met succes en hield De Laat achter zich. Zijn tweede tijd was genoeg voor een plek in de halve eindstrijd. 

Dylan Hoogerwerf wist zich niet te plaatsen voor de halve finales. De sprinter pakte gedurende de race twee snelle acties de derde stek, maar in de slotfase zette de Amerikaan Aaron Tran de turbo aan en kon alleen Gun-woo Kim volgen. De Koreaan, leider in het klassement, stak de Amerikaan vervolgens nog voorbij. Hoogerwerf kwam als vijfde over de streep.

1000 meter
Op de 1000 meter wist alleen de jonge Friso Emons voor Nederland de kwartfinale te bereiken. Daan Breeuwsma liep in de eerste heat tegen een penalty aan en Melle van 't Wout strandde met een derde plek in de heats. 

Relay
De Nederlandse heren wisten zonder moeite de halve finale op de relay te bereiken. Van 't Wout, Breeuwsma, De Laat en Brunsmann moesten in hun heat alleen Rusland voor zich laten. Op de mixed relay wist Team Nederland, bestaande uit Rianne de Vries, Lara van Ruijven, Friso Emons en Dylan Hoogerwerf, ook de halve finale te bereiken. In hun heat werden ze derde, maar zijn er als tijdsnelsten toch bij in de volgende ronde.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan