Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 feb 2019

Nederlandse dames massaal naar hoofdtoernooi in Turijn

In Turijn wordt dit weekend de wereldbekerfinale verreden. Het is de laatste krachtmeting voor het WK Shorttrack, die over een maand plaats vindt in Sofia. Op de eerste dag staan alle kwalificaties op het programma van de individuele afstanden en de relays.

Foto : Sander Chamid

500 meter
De 500 meter wordt dit weekeinde twee keer verreden. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof plaatsten zich in de eerste manche zonder problemen voor de kwartfinales. Zowel in de voorronde als de heat startte Van Ruijven vanaf de eerste positie en sloeg ze direct een groot gat met de rest van het veld. In de heat pakte Voor Van Kerkhof was plek twee achter de Russin Emina Malagich voldoende voor een plek in de kwartfinales.

Tineke den Dulk reed een goede en snelle voorronde waarin ze derde werd achter klassementsleidster Natalia Maliszewska uit Polen en de Chinese Yang Song. In de heat moest Den Dulk zich naar voren rijden vanaf de laatste positie. Halverwege de race kwam ze zelf ten val bij het uitkomen van de bocht en waren haar kansen verkeken.

Op de tweede 500 meter reden Suzanne Schulting en Lara van Ruijven allebei naar de overwinning in hun heat en plaatsten zich daarmee direct voor de kwartfinales. Yara van Kerkhof werd derde in haar race, maar is er als tijdsnelste toch bij in de volgende ronde. 

1000 meter
Op de 1000 meter kwamen voor Nederland Rianne de Vries en Tineke den Dulk in actie. De Vries moest in haar heat Hanne Desmet en Tifany Huot Marchand voor zich laten, maar was in haar tijd rap genoeg voor een plek in de kwartfinales. Den Dulk strandde met een vierde plaats in de heats. 

1500 meter
Op de 1500 meter zijn Suzanne Schulting en Rianne de Vries doorgedrongen tot de halve finales. Met acht ronden te gaan schoof Schulting in de kwartfinales buitenom naar voren en gaf de leiding niet meer uit handen. De Vries ging in haar race de strijd aan met Courtney Lee Sarault. Met een mooie actie binnendoor heroverde De Vries in de beginfase de koppositie, maar raakte deze in de laatste ronden weer kwijt aan de Canadese. De Vries kwam als tweede over de meet en verzekerde zich daarmee van een plaats in de halve finales.

Relay
De Vries, Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven wisten vrijdag zonder moeite naar de halve finales op de relay te rijden. Ze bleven de trein van Kazachstan, Amerika en Kroatië ruim voor. Op de mixed relay wist Team Nederland, bestaande uit Rianne de Vries, Lara van Ruijven, Friso Emons en Dylan Hoogerwerf, ook de halve finale te bereiken. In hun heat werden ze derde, maar zijn er als tijdsnelsten toch bij in de volgende ronde. 

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan