Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 dec 2019

Top 15: meeste zilveren medailles NK afstanden

Aankomend weekend gaat er in Thialf weer om de titels gereden worden. De schaatsers maken zich klaar voor de KPN NK Afstanden. Wie haalden er in zijn of haar carrière de meeste zilveren medailles op het toernooi? Wij zetten voor jullie de schaatsers die het vaakst nét de eerste plaats misliepen op een rij.

1. Marianne Timmer – 14 medailles
Marianne Timmer heeft de meeste zilveren medailles ooit op de NK afstanden gehaald. Ze haalde dan ook meer zilveren (14) dan gouden medailles (11). De laatste tweede plaats haalde Timmertje in 2007, op de 500 meter.

 

2. Erben Wennemars – 12 medailles
Erben Wennemars deed zestien keer mee aan de NK en veroverde in die jaren 12 zilveren medailles. Ook de analist bij de NOS eindigde vaker tweede (12), dan eerste (10).


3. Ireen Wüst – 11 medailles
In totaal wist Ireen Wüst 36 medailles te veroveren op de NK, waarvan elf voor de tweede plaats. Achttien van deze medailles waren goud, waarmee ze de beste vrouw ooit is op de NK afstanden. Van die achttien behaalde ze er acht op 'haar' 1500 meter.

 

4. Bob de Jong – 11 medailles
Bob de Jong nam in 2016 op de NK afstanden afscheid van het professioneel schaatsen, maar haalde hier toen geen medaille. In de twintig jaar hiervoor wist de langebaanschaatser echter 31 medailles te veroveren. Elf hiervan waren zilver gekleurd.


5. Marrit Leenstra – 10 medailles
Op plaats vijf staat Marrit Leenstra, die in haar carrière ruim twee keer zo vaak zilver heeft gehaald (10) als goud  (4) op het nationaal afstandskampioenschap. Deze gouden medailles won ze allemaal op de 1000 meter. 

 

6. Renate Groenewold – 10 medailles
Tijdens haar laatste NK afstanden in 2010 won de huidige afgevaardigde in de Technische Commissie van de ISU nog zowel goud als zilver. Dit zorgde ervoor dat haar gouden en zilveren plakken op de NK afstanden in evenwicht bleven op tien medailles. 

 

7. Marieke Stam – 9 medailles
Marieke Stam won in totaal negen keer zilver, waar ze maar één keer een gouden medaille wist binnen te halen op de 3000 meter. Het schaatsbloed stroomt ook in de aderen van haar dochter. Zij werd in 2017 kampioen bij de junioren.

8. Jan Bos – 8 medailles
Jan Bos won in totaal 24 medailles op de NK afstanden, waarvan acht keer zilver. De eerste Nederlandse wereldkampioen sprint behaalde deze tweede plaatsen allemaal op de 500 en 1000 meter.

9. Tonny de Jong – 8 medailles
Haar laatste NK reed De Jong in 2002. Ze reed drie afstanden – 1500, 3000 en 5000 meter - en veroverde op alle drie deze afstanden goud. In totaal eindigde pocket rocket zeven keer op de eerste plaats en acht keer op de tweede plaats.

10. Carl Verheijen – 8 medailles
De NK afstanden (4 keer) was samen met de WK afstanden (5 keer) het enige toernooi waar Carl Verheijen een gouden medaille wist te veroveren. Hij haalde nooit een medaille op een andere afstand dan de vijf kilometer en de tien kilometer. De Hagenees haalde op de NK acht keer zilver.

11. Jorrit Bergsma – 8 medailles
Pas acht jaar geleden reed Bergsma zijn eerste NK. Sindsdien wist hij ook in totaal acht keer zilver te veroveren. De Olympisch Kampioen won op zijn eerste NK in 2011 twee bronzen plakken.


12. Falko Zandstra – 7 medailles
Zandstra haalde in zijn carrière zeven keer zilver op het toernooi. In zijn laatste rit in 1998 haalde de gespierde spijker ook de tweede plaats, op de tien kilometer.


13. Margot Boer – 7 medailles
Tijdens haar laatste drie NK afstanden wist Margot Boer goud te veroveren op de 500 meter. In totaal werd Boer vijf keer eerste, zeven keer tweede en nooit derde.


14. Leo Visser – 7 medailles
Visser won zes keer zilver op de NK afstanden, waarvan hij de helft op zijn allerlaatste NK in 1992 binnenhaalde. Op zowel de 1000, de 1500 als de vijf kilometer werd de wereldkampioen allround toen tweede.

15. Marja Vis – 5 medailles
Ze deed 15 keer mee aan het toernooi, maar wist slechts op vijf van deze toernooien medailles te scoren. Op haar laatste zes Nederlandse Kampioenschappen eindigde de dame uit Hoorn nooit hoger dan de vierde plek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan