Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 14 dec 2019

Gure omstandigheden op het NK Sprint voor junioren

Langs de rand van de ijsbaan in Alkmaar staan de ouders zich te verkleumen, terwijl de jonge schaatsers voor het NK Sprint de strijd aan gaan met de elementen. Het is koud en guur in Alkmaar en op de half-overdekte baan waait een woeste wind.

Foto : Soenar Chamid

Met een tijd van 39,05 won A-juniore Femke Kok de 500 meter in een baanrecord, maar ook zij had last van de wind: "Het waait echt hard en soms krijg je ineens een windvlaag in je gezicht. In de laatste binnenbocht kreeg ik een dikke windvlaag tegen me aan en raakte ik uit balans."

"Uiteindelijk heb ik wel lekker gereden, maar ik vind het jammer dat zo'n toernooi als het NK voor  junioren met zulke omstandigheden wordt gehouden. Dan is het voor niemand echt gelijk. De ene schaatser heeft wind tegen en de ander niet. Nu regent het ook en die jongens worden op de 500 meter helemaal nat. Het ijs is ook zwaar, maar voor de 500 meter maakt dat niet zoveel uit. Op de 1000 meter krijgen we het wel zwaar."

Marrit Fledderus, die de tweede plek pakte op de 500 meter in 39,73, kijkt er anders tegenaan. "Dit zijn inderdaad niet zulke goede omstandigheden, maar ik heb er niet zo last van. Als ik het ijs op ga, dan denk ik er niet meer aan. Tijdens de race dacht ik alleen maar gaan, gaan, gaan. Ik concentreerde me op mijn eigen punten. Ik wilde wel goed diep zitten en zijwaarts afzetten. De 500 meter is mijn beste afstand en daar wilde ik op knallen. Als ik dan ga denken aan hoe koud het is, dan ga ik daar niet beter van rijden. Dan kan ik me beter gewoon focussen op mijn eigen schaatsen en dan komen de resultaten vanzelf."

Thuisbaan
Isabel Grevelt schaatst in Alkmaar op haar thuisbaan en zij is wel gewend om met het ijs daar om te gaan. Ook haar race ging echter niet vlekkeloos en bij de finish ging ze onderuit en scheurde daarmee haar pak. Uiteindelijk miste ze net het podium en eindigde met een tijd van 40,31 als vierde achter Maud Lugters (40,10). "Dit is mijn thuisbaan, dus ik weet hoe het is om hier te schaatsen. Maar die wind is nu wel heel uitzonderlijk."

"Het verschilt echt per plek op de baan. Op sommige plaatsen waait het ineens heel hard en voel je echt die windstoten. Om goed te schaatsen, moet je dan goed op je techniek letten. Je moet goed diep blijven zitten, want dan houd je die bochten beter. Dat heb ik zelf echter niet zo goed gedaan en daardoor ging ik bij de finish onderuit. Mijn schaatsen zijn nu ook wat bot, dus ik ga ze bij de schaatswinkel hier maar laten slijpen. Ik wil nog vlammen straks op de 1000 meter."

Die eerste 1000 meter werd eveneens prooi voor Kok in 1.21,35, de wereldkampioene gaat daarmee aan de leiding in het tussenklassement. Myrthe de Boer werd tweede met een tijd van 1.22,49 en Fledderus eindigde als derde (1.23,56).

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan